Review Apple Watch: alleen interessant voor de echte gadget- en Apple-fan

REUTERS
De Apple Watch lijkt op een commercieel succes uit te draaien, maar is het gadget ook zijn geld waard? Onze collega's van Tweakers namen het slimme horloge onder de loep.

Smartwatches lijken nog niet echt aan te slaan bij het grote publiek. Samsung, LG, Sony en Asus waagden zich al aan een slim horloge maar konden er het grote publiek niet warm voor maken. Smartwatches waren immers nog niet zo stijlvol als een gewone horloges en ook op het vlak van functionaliteit was er nog veel ruimte voor verbetering. Apple beweert nu met de Apple Watch een toestel gemaakt te hebben die de markt volledig omgooit, maar is dat ook zo?

Ontwerp

Vergeleken met andere smartwatches is de Apple Watch een erg klein horloge. De 38mm-variant is erg klein, maar zelfs de grote 42mm-variant oogt klein. Voor een mannenpols iets té klein als je het ons vraagt.

De Apple Watch is voorzien van een ipx7-rating. Je kan het horloge dus een halfuur onder water houden. Apple raadt wel af om het toestel langer onder te dompelen, maar douchen, afwassen of in de regen wandelen, zijn geen probleem.

Rond het design is al heel wat inkt gevloeid, zo zou het te veel op een smartwatch lijken en niet op een horloge. Het nogal futuristische uiterlijk zorgt ervoor dat hij snel opvalt, wat misschien niet ideaal is in sommige omstandigheden.

Tweakers

Scherm

Het scherm ziet er heel mooi uit. Hoewel Apple het niet hardop zegt, weten we dat het om een oled-paneel gaat, hoogstwaarschijnlijk uit de fabrieken van LG. Dat betekent dat het zwart heel diep zwart is en Apple maakt daar goed gebruik van door veel zwart in de interface te gebruiken. Buiten kan je het scherm goed aflezen, maar in de volle zon moet je het toch afschermen om duidelijk te kunnen zien wat er op het scherm staat.

Een van de eerste minpunten is dat het scherm niet constant aan blijft en je kan dit ook niet forceren. Standaard staat het scherm uit, om energie te sparen. Er zijn drie manieren om de Watch aan te krijgen: door de crown in te drukken, door op het scherm te tikken of door het horloge in de richting van je gezicht te draaien. Mocht de bewegingsdetectie feilloos werken, zou er geen probleem zijn, maar dat is niet zo. We moesten regelmatig met onze pols draaien om het scherm wakker te maken.

Hardware

De hardware in de Apple Watch is bescheiden. De fabrikant heeft met de Apple S1 een energiezuinige chip ontwikkeld die bestaat uit een cpu, een PowerVR SGX543-gpu, 512MB geheugen, een nfc-antenne, 8GB flashopslag, wifi- en bluetooth-modules, en verschillende sensors. De hardware is niet al te snel, waardoor de interface een beetje hapert. Gelukkig gebeurt dat niet vaak.

Batterijduur

De Watch wordt gevoed door een batterij met een capaciteit van 210mAh en dat is niet echt om over naar huis te schrijven. We begrijpen dan ook waarom de Apple Watch niet constant kan aanstaan, anders zou de accu het maar een halve dag volhouden.

In de praktijk hadden wij geen moeite om anderhalve dag te halen met de Apple Watch. Wil je de Watch echt intensief gebruiken, bijvoorbeeld om naar muziek te luisteren of te sporten, dan moet hij aan het einde van de dag zeker weer aan de lader. Elke nacht laden is dus eigenlijk een must. De Watch volledig opladen duurt wel maar een goed anderhalf uur.

Tweakers

Interface

In tegenstelling tot het design, is de interface een pak ingewikkelder. Het 'hoofdscherm' is de klok. Je kan kiezen uit traditionele klokken met wijzers, digitale klokjes en een klok met liveanimatie van de aarde. Helaas zijn er geen watchfaces van externe ontwikkelaars beschikbaar.

Vanaf het homescreen kan je met de 'crown' naar een wolk van apps die je kan downloaden in de App Store. Je kan geen losse Watch-apps downloaden. Zodra een fabrikant ondersteuning voor de Watch inbouwt in zijn iPhone-app, zal de Watch-app automatisch naar het horloge gestuurd worden.

Als je naar beneden veegt, kom je in het notificatieoverzicht, net als op de iPhone. Notificaties die doorgestuurd worden vanaf je telefoon verschijnen eerst full screen in beeld, maar als je ze niet verwijdert, blijven ze in dit overzicht staan.

Veeg je naar omhoog, dan kom je terecht bij de 'glances', kleine widgets die gekoppeld zijn aan een app. Ook externe ontwikkelaars mogen glances toevoegen, zo hebben Twitter en Instagram al hun eigen 'glances'.

De glances zijn erg handig en voorkomen dat je voor elke handeling een app moet openen. Helaas worden ze niet automatisch ververst, waardoor je geregeld naar een laadanimatie moet kijken terwijl nieuwe data van de telefoon gehaald wordt.

Tweakers

Notificaties

Net als alle andere smartwatches kan de Apple Watch notificaties weergeven die binnenkomen op je telefoon. Als er een notificatie binnenkomt, 'tikt' het horloge je op je pols. De Watch gebruikt namelijk geen traditionele trilmotor zoals we die kennen van smartphones en andere smartwatches, maar iets wat Apple de 'Taptic Engine' noemt. Deze motor simuleert het gevoel dat iemand op je pols tikt, veel subtieler dan elke andere smartwatch.

De notificaties die door Apples eigen apps verstuurd worden, komen goed uit de verf. Je kunt bijvoorbeeld een compleet mailtje lezen en het markeren of verwijderen. Krijg je een iMessage of sms binnen, dan kun je ervoor kiezen om met een standaardantwoord te reageren, een emoji te sturen of een antwoord in te spreken. Dat inspreken gaat via Siri en werkt net als op de iPhone behoorlijk goed.

Notificaties van externe ontwikkelaars missen nog functionaliteit. Je kunt veel notificaties alleen maar bekijken zonder je kan handelen. Bij apps als WhatsApp heb je nog steeds je iPhone nodig om een antwoord te versturen. En als je niet de ingebouwde mail-app gebruikt, maar bijvoorbeeld Gmail, dan krijg je maar een klein deel van het bericht te zien, zonder de optie om de hele tekst te lezen.

Fitnesstracking

De Apple Watch laat op het vlak van fitnesstracking de concurrentie ver achter zich. De app is beter en de hartslagmeter werkt beter.

De Watch rekent uit hoe groot je vooruitgang is. Aan de hand van de stappenteller berekent het horloge hoe ver je hebt gelopen, zonder dat je dus elke keer je iPhone mee hoeft te nemen. Volgens een gebruiker op Twitter die deze data vergeleken heeft met de resultaten van een fitnesstracker is de Watch behoorlijk nauwkeurig. Daarnaast kun je muziek naar de Watch synchroniseren, zodat je tijdens het sporten wat te luisteren hebt.

De meest bijzondere functie is, als we Apple mogen geloven, dat je een vriend of vriendin je hartslag kunt doorsturen. Door een contact te selecteren en vervolgens twee vingers op het scherm te drukken wordt je hartslag opgenomen. De ontvangende persoon krijgt even later een animatie te zien van een kloppend hart en via de Taptic Engine wordt het ritme afgespeeld op de pols. Volgens Apple is het een 'simpele en intieme manier om iemand te vertellen hoe je je voelt'. Volgens ons een grappig gimmick dat op de lange termijn niet gebruikt gaat worden.

Conclusie

Hoewel Apple de Watch verkoopt als een sieraad, zullen horlogedragers niet echt enthousiast zijn over het design. Bovendien zal je je wellicht storen aan het scherm dat niet constant aanstaat, terwijl het wel elke dag moet opgeladen worden.

Voor gadgetfans is de Apple Watch wel de beste smartwatch op de markt. Het enige deftige alternatief is de Pebble, maar de mogelijkheden met de Apple Watch zijn een stuk groter. Zowel de integratie met bijvoorbeeld Siri als de fitnessmogelijkheden zijn voortreffelijk. Bovendien zijn de afwerking en de schermkwaliteit heel goed.

De Apple Watch is een product dat nog in zijn kinderschoenen staat, maar waar enorm veel potentieel zit. Voor Apple-fans dus zeker een must, maar de rest wacht misschien beter op een versie die meer wordt ondersteund door externe ontwikkelaars.

Bekijk hier de volledige review van Tweakers.