Ga naar de mobiele website
^ Top

Registratie rond prepaidkaarten nog lang niet op punt: "Foto van kauwgom als identiteitsbewijs"

strijd tegen terreur

thinkstock
Telecomregulator BIPT heeft bij controles vastgesteld dat vier gsm-operatoren de verplichtingen rond registratie van prepaidklanten niet respecteren. "Er werden pv's opgesteld en de dossiers zijn in behandeling bij het parket van Brussel", zegt een BIPT-woordvoerder. Minister van Telecom Alexander De Croo wijst erop dat operatoren boetes of zelfs een schrapping van hun vergunning riskeren.

In het kader van de strijd tegen terrorisme wil de regering het onmogelijk maken om anoniem met de gsm te bellen. Tot voor kort was dat met prepaidkaarten nog mogelijk, maar de regering voerde een verplichte identiteitsregistratie in. De operatoren krijgen tot eind juni de tijd om al hun klanten te identificeren. Kopers van nieuwe simkaarten moeten nu al geregistreerd worden. Dat blijkt nog niet overal op punt te staan, zo stelde VTM Nieuws vast.

Problemen

Journalisten kochten prepaidkaarten en stelden vast dat je nog steeds probleemloos kan bellen, chatten of surfen zonder dat iemand je echte identiteit kan achterhalen. Grote telecomoperatoren zoals Proximus en Telenet vragen een elektronische identiteitskaart. Dat systeem is moeilijk te omzeilen, maar bij andere operatoren kan je ook zonder elektronische identiteitskaart registreren.

Een van die operatoren is Lycamobile, een operator met een miljoen klanten die zich vooral richt op mensen die veel naar het buitenland bellen. Die operator vraagt enkel een duidelijke foto van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Maar de operator controleert niet of je wel echt de eigenaar bent. Belga bestelde enkele weken terug een sim-kaart bij Lycamobile en kon de kaart registreren zonder juiste gegevens. Enkele dagen later werd de kaart toch geblokkeerd bij gebrek aan een geldig document.

Ook VTM Nieuws activeerde een simkaart bij Lycamobile. In plaats van een identiteitsbewijs te gebruiken, namen zij zowaar een foto van een pakje kauwgom en stuurden die door. Tot hun verbazing werd de kaart geactiveerd en konden ze zonder problemen bellen. Pas na een halve dag werd de fout ontdekt en de kaart geblokkeerd. Vreemd genoeg konden ze op hetzelfde nummer wel nog oproepen ontvangen, ook nu nog.

VTM Nieuws registreerde ook nog bij Carrefour Mobile een simkaart met naam, adres en geboortedatum van een buurvrouw. Carrefour geeft toe dat het systeem niet waterdicht is en belooft het probleem aan te pakken.

PV's

Het BIPT zegt dat het al pv's heeft opgemaakt over vier operatoren die de regels nog aan hun laars lappen. Lycamobile en Carrefour Mobile zijn erbij, samen met de minder bekende mobiele operatoren Taza Mobile en Vectone Mobile, allebei net als Lycamobile nichespelers die zich richten op een internationaal publiek.

"Dit is totaal onaanvaardbaar"

Vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo

De Croo reageert scherp

Vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo reageert in een reactie aan Belga scherp op de overtredingen. "Dit is totaal onaanvaardbaar. Gsm-operatoren zijn verantwoordelijk voor de correcte registratie van prepaidkaarten. Wie de regels aan zijn laars lapt, riskeert zware boetes, strafrechtelijke vervolging en zelfs verlies van de vergunning." De Croo vraagt grondige controles van het BIPT.

Salah Abdeslam en de Bataclan-terroristen

"Een einde stellen aan anonieme prepaidkaarten was één van de belangrijkste maatregelen van de regering in de strijd tegen terrorisme", legt terreurexpert Faroek Özgünes uit. "We hebben vastgesteld dat terroristen die kaarten gebruikten. Salah Abdeslam bijvoorbeeld stond zo in contact met de terroristen die hij oppikte in Brussel en de terroristen in de Bataclan kregen de 'go' voor de start van hun aanval via zo'n anoniem nummer."
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • dirk van melle

    1001 methoden om anoniem te blijven... die simregistratie zal niet veel helpen! Ik bel heel de wereld via voip, waar zit ik, wie ik ben...NIET te achterhalen! wifi van de mc-donalds of de quick, of eender wat...en bellen maar...voor geen geld!

  • Danila Tas

    Zijn juist de 'gevaarlijke' providers! Worden enkel gebruikt door buitenlanders (uitgezonderd CarrefourMobile)... Simkaarten worden gratis verstrekt aan kanten van Seefhoek en Borgerhout...

Meld een bug