Ramen met ingebouwde zonnepanelen meten al 1,6 bij 1,2 meter

(archieffoto)
thinkstock (archieffoto)
Produceren onze vensters straks energie? Een Chinese fabriek maakt ramen met ingebouwde zonnepanelen met een grootte van 1,6 meter bij 1,2 meter, meldt China Daily.

Het gaat om een nieuwe fabriek van CNBM Optoelectronic Materials, met een volledig geautomatiseerde productielijn van 560 meter lang. De fabrikant voorziet standaardglas van een laag cadmiumtelluride met een dikte van een honderdste van een menselijk haar.

Capaciteit

De glasplaten van 1,6 bij 1,2 meter (1,92 m²) zouden 260 kWh per jaar kunnen opwekken, waarmee ze in de buurt komen van of zelfs beter zouden doen dan traditionele panelen. Ze zijn ook een stuk groter dan de glazen panelen van de concurrentie, die volgens het bedrijf slechts gaan tot 0,72 vierkante meter groot.

Toepassingen

De fabriek heeft onder andere een bestelling van Ford Motor binnen, dat de panelen wil gebruiken voor zijn fabrieken wereldwijd. Daarnaast maakt de fabriek glasplaten voor een huizenproject in Schotland en voor projecten van meerdere Chinese provincies.

Meer weten over de nieuwste technologische ontwikkelingen?
Ga naar Tweakers.net11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • KURT CHALMET

  Voor mij graag kerncentrales.....breng mij meer op!

 • Gino Denil

  Oh. Dan kunnen die betonblokken van de Vlaamse Bouwmeester om ons in op te hokken glazen blokken worden. En door het ruimtelijk uitzicht kan het aantal vierkante meter per bewoner nog verkleind worden.

 • Rudy De Wever

  binnen korte tijd wekt elke onderdeel aan een woning energie, van gevel tot ramen, deuren, vloeren enz, net zoals elk onderdeel aan wagen hetzelfde zal doen.

 • raf janssens

  CdTe : leuk product als het nadien vrijkomt. De kosten om het te recycleren zijn ze waarschijnlijk vergeten te vermelden.

 • Van Eersel Guy

  Hallo Tommelein wakker worden, euro's rapen jongen