Proximus investeert miljarden om glasvezel aan huis te brengen

Telecombedrijf Proximus investeert de komende tien jaar 3 miljard euro om zijn glasvezelnetwerk versneld uit te rollen. Het wil er minstens 85 procent van de bedrijven en meer dan 50 procent van de gezinnen mee bereiken. De uitrol start begin 2017 in Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Namen en Roeselare. Dat meldt Proximus vandaag.

Proximus heeft nu al ongeveer 21.000 kilometer glasvezel liggen, maar dat netwerk stopt aan de verdeelkasten in de straat. De uitrol naar de eindgebruiker was al gestart, met focus op bedrijventerreinen - het bedrijf zegt al 6.000 professionele glasvezelklanten te hebben - en nieuwe woonwijken. De volgende stap is om de glasvezel ook tot in bestaande huizen en appartementen te brengen.

Volgens het telecombedrijf is glasvezel "het vaste netwerk van de toekomst", met een "superieure ervaring, ultrasnelle download- en uploadsnelheden en een ongeëvenaarde responsiviteit". Proximus is ervan overtuigd dat het dankzij de investeringen zijn marktaandeel bij de residentiële klanten zal kunnen vergroten. Het belooft "100 procent glasvezelbereik" in dichtbevolkte stedelijke gebieden.

Met het investeringsplan voor glasvezel meegerekend, zal Proximus de komende drie jaar telkens ongeveer 1 miljard euro investeren op groepsniveau. Het benadrukt dat het verwacht in die periode het dividend stabiel te kunnen houden op 1,50 euro.

Orange België wil meesurfen op supersnel netwerk van Proximus

Orange België roept de Belgische overheid op om Proximus te verplichten zijn nieuwe supersnelle glasvezelnetwerk open te stellen voor de concurrentie. Er zijn daarover gesprekken bezig met de regulator, laat de telecomoperator weten.

Orange België pleit voor een "open model", waarbij concurrenten tegen betaling ook gebruik kunnen maken van de infrastructuur. Orange biedt nu zo al internet aan via de kabel van Telenet, dat wel al verplicht werd zijn kabel open te stellen. "Zo'n model laat niet alleen toe het vezelnetwerk verder uit te rollen en die uitrol te versnellen, maar stimuleert ook de concurrentie. En dat is in het voordeel van de consument", stelt Orange.

Op de persconferentie van Proximus over de plannen wilde minister van Telecom Alexander De Croo zich over de kwestie niet uitspreken: "Het is aan de regulator om dat te bekijken. Maar we zien hier alvast dat infrastructuurconcurrentie werkt. We hebben in België twee netwerken, terwijl er in veel landen maar een is."