Proximus en Orange slaan handen in elkaar voor mobiel toegangsnetwerk

Belga/ Reuters
Proximus en Orange België gaan hun mobiele toegangsnetwerken delen. Daartoe hebben de telecombedrijven vandaag een onderhandelingsakkoord ondertekend. De samenwerking moet beide bedrijven onder meer in staat stellen om een betere dekking aan te bieden en in de toekomst 5G sneller en breder uit te rollen. Door de nieuwe plannen zullen 82 werknemers van Proximus verplicht worden om de overgang te maken naar de nieuwe joint venture.

In de volgende maanden zullen werkgroepen van Proximus en Orange alle modaliteiten van de samenwerking, waaronder het organisatiemodel van de joint venture, vastleggen. Tegen het einde van het jaar moet een definitieve overeenkomst uit de bus komen. “De bedoeling is om de voorbereidende werken in het eerste kwartaal van 2020 aan te vatten”, luidt het.

De joint venture zal niets veranderen aan de producten en de diensten die de twee operatoren aanbieden. Proximus en Orange België benadrukken in de mededeling dat ze “onafhankelijke concurrenten op het vlak van diensten en prijzen blijven”.

Door het delen van het mobiele toegangsnetwerk zullen er wel minder antennesites nodig zijn. “Het zal ons helpen operationele kostenefficiëntie te realiseren, zodat we de uitrol van de toekomstige netwerken kunnen ondersteunen en digitale investeringen kunnen financieren”, zegt Dominique Leroy, de CEO van Proximus, daarover in een mededeling.

Voldoende concurrentie op telecommarkt 

Minister van Telecom, Philippe De Backer (Open Vld), reageert alvast “waakzaam te zijn over voldoende concurrentie op de Belgische telecommarkt”. Volgens De Backer kan de joint venture goed nieuws zijn voor de consumenten “als er ook snel investeringen volgen en de verlaagde kosten terug te vinden zijn in de factuur van klanten”. “Maar wanneer operatoren erin slagen om én hun kosten én de concurrentie te verlagen, dan is dat uitstekend nieuws voor de aandeelhouders.”

De minister zegt daarom waakzaam te zullen blijven voor voldoende concurrentie op de markt. “Want minder concurrentie leidt per definitie tot minder investeringen en nog hogere prijzen. Dat bewijzen de studies over onze eigen Belgische markt ook keer op keer.”

5G

Met name met de uitrol van 5G in ons land ziet De Backer een mogelijk probleem. “De uitrol van 5G zal in het begin vooral een impact hebben op de zakelijke markt en de industriële toepassingen voor 5G. Proximus en Orange beschikken samen over een zeer groot marktaandeel in dit segment. Bij de grotere bedrijven, de eerste potentiële 5G klanten, beschikken ze samen over een quasi-monopolie. Het 5G radio-netwerk dat ze samen gaan uitrollen dreigt dus een monopolie-netwerk worden”, zegt hij. “Door een gebrek aan concurrentie zou de uitrol van een industrieel en zakelijk netwerk wel eens zéér traag kunnen gebeuren en de prijzen zéér duur zijn.”

De Backer benadrukt dat hij juist snelheid wil maken met de introductie van 5G. “Dat is essentieel voor onze toekomstige concurrentiepositie en onze digitale economie”, zegt hij. “Als de huidige drie telecomoperatoren (naast Proximus en Orange nog Telenet, red.) niet snel investeren in 5G, bevestigt dit nogmaals de case voor de introductie van een vierde operator op ons grondgebied om de concurrentie te versnellen en versterken.”

82 werknemers moeten overstap maken

De vakbonden bij Proximus klagen over een “ontmanteling” van het bedrijf. Niemand wordt door de beslissing op straat gezet, maar 82 voltijdse werknemers van Proximus zullen wel de overstap naar de joint venture moeten maken, zo klagen de vakbonden aan. Het gaat om technici en ingenieurs die instaan voor het beheer van de netwerken.

“Die mensen worden verplicht om een stabiel bedrijf te verlaten”, zegt Ben Coremans (ACV Transcom). “Hun activiteit behoort nochtans tot de core business van Proximus. Dit lijkt dus op een ontmanteling van het bedrijf”, zo klaagt hij aan.

“We hadden gehoopt om hierover nog te kunnen onderhandelen, maar voor de raad van bestuur is dit al beslist beleid”, betreurt ook Bart Neyens (ACOD), die het heeft over een “aanval op de sociale dialoog”. “Ik vrees dat dit op lange termijn erg nadelig zal zijn voor arbeidsomstandigheden van de werknemers.”

Neyens stelt zich ook vragen bij de 50/50-verdeling in de joint venture. “Ik vrees dat Orange hierdoor zal gaan lopen met de vruchten van de investeringen die Proximus jarenlang gedaan heeft.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • wilfie hermans

    je kan hier zeggen wat je wilt maar kom niet af dat orange beter kwaliteit is voor downloaden of gamen is telenet nog altijd het snelste ik heb ook orange gehad en bijna nooit kreeg je iemand aan de lijn als je problemen had en dat was zeer vaak voor kwaliteit betaal je nu eenmaal

  • Joan Lute

    Laat Telenet maar eens goed voelen dat ze respectloos en te duur zijn voor de klant. Ons hebben ze gedreven naar Orange en we hebben nu veel betere kwaliteit voor minder geld

  • Ronny Biesen

    5G? We hebben nog niet overal 3G, laat staan 4G.