Passagiersdrone vliegt door ArenA in Europese primeur

ANP
In Nederland vloog vandaag een grote passagiersdrone boven het veld van de Amsterdam ArenA. De drone kwam een paar meter hoog en ging onder meer van de cornervlag naar de middenstip en terug. Het toestel werd bediend vanaf een laptop op de tribunes en is de eerste vlucht in zijn soort in Europa. 

De drone is de Ehang 216, gemaakt door een bedrijf uit China. Hij vloog eerder in Dubai. "We willen laten zien dat de digitale transformatie dichtbij is, ook bij transport. Drones zijn meer dan alleen vliegende camera's die beelden schieten. Ze kunnen zo groot zijn dat ze mensen kunnen transporteren. Deze drone kan 210 kilo tillen'', zegt Jacob Groote van provider KPN.

De drone is gebouwd voor mensen, inclusief cockpit, maar bij de proef van vandaag mocht er vanwege de veiligheid niemand inzitten. Ook moest het dak van de ArenA dicht zijn "zodat hij niet kon ontsnappen''. De Ehang wordt bediend via het 4G-netwerk van KPN in het stadion.

ANP

Organenvervoer

Drones kunnen overlast in steden verminderen. Groote: "Als we fietsen of auto rijden, maken we alleen gebruik van de platte aarde. We kunnen ook de lucht in. Dat haalt druk van de wegen. Voor lange afstanden hebben we vliegtuigen, maar voor korte vluchten hebben we nu nog niets.'' 

ANP

Drones kunnen taxi's zijn of pakketjes bezorgen, maar er zijn meer praktische toepassingen. Als voorbeeld noemt Groote het vervoer van donororganen. "Als je in Amsterdam een orgaan van ziekenhuis AMC naar het OLVG moet brengen en de A10 staat vast, ben je te laat. Door de lucht gaat het sneller. In China wordt daar al aan gewerkt.''

Zelf een drone besturen? Vergelijk hier alle prijzen van drones

ANP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  In een drone kruipen die men vanop de grond bestuurt? Nooit van mijn leven!

 • Steven Jansen

  het is nu de Johan Cruyf ArenA!

 • dirk dirksen

  Goedkoop.. ja Innovatief... Misschien als t geen kopie s Betrouwbaar als je leven ervan afhang NEEN

 • MICHELINE GEVERS

  En dan zijn er hier die zeggen "Chinese rommel" Pas op voor China, daar ligt de toekomst in innovatie en techniek. Goedkoop en beter dan veel Amerikaanse producten.