Over vijf jaar zet u meer dan 2.000 films op één dvd'tje

Australische wetenschappers hebben een nieuwe dvd-technologie ontwikkeld waarbij data wordt opgeslagen in vijf dimensies, waardoor het mogelijk wordt om meer dan 2.000 langspeelfilms op één schijfje te zetten. Het klinkt nogal Star Trek-achtig, maar door nanotechnologie te gebruiken kan het wel degelijk.

De Australiërs hebben een deal getekend met electronicagigant Samsung om de techniek te commercialiseren. Over vijf jaar zou de hoge-capaciteitsspelers en - schijfjes in de winkel kunnen liggen.

Melbourne
Dat meldt het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature. De doorbraak aan de Swinburne University of Technology in Melbourne volgt amper een maand op de aankondiging van de Amerikaanse technologiereus General Electric die een holografische disc heeft ontwikkeld waarop het equivalent van 100 dvd's kan.

Twee extra dimensies
"We hebben nanotechnologie gebruikt om de opslagcapaciteit te verhogen zonder de grootte van het schijfje te moeten veranderen", zegt projectleider Min Gu. "De schijfjes die u nu kent hebben drie ruimtelijke dimensies. Door gouden nanorods te gebruiken, hebben we er daar twee aan toegevoegd. Eentje gebaseerd op het kleurenspectrum en eentje op polarisatie." (mvl)