Opslagruimte van je iPhone vol? Probeer deze vijf tips

Tweakers
De meeste gebruikers van een iPhone hebben het probleem al minstens een paar keer ondervonden: het opslaggeheugen van hun toestel, dat niet kan worden uitgebreid met een sd-kaartje, zit genadeloos vol. Hier zijn zes manieren om dat moment zo lang mogelijk af te wenden.

1. Upgrade naar de recentste versie van iOS

Sommige updates van besturingssysteem iOS bevatten aanpassingen aan de manier waarop het opslaggeheugen van het toestel wordt gestructureerd. Bij de upgrade naar versie 10.3 van het systeem, bijvoorbeeld, komen er meteen enkele honderden megabyte aan cruciaal opslaggeheugen vrij. 

2. Wis ongebruikte apps

Kijk onder Instellingen - Algemeen - Beheer opslagruimte om je totale debiet van het moment te zien. Klik door op Beheer opslag, en er verschijnt een lijst van apps en het aantal megabytes aan geheugen die ze innemen. Vervolgens is het duidelijk wat er je te doen staat: als je een bepaalde app al een maand niet meer hebt gebruikt, en hij neemt meer dan pakweg enkele honderden megabyte in, dan is het beter om hem te wissen. Vergeet niet dat je ze later ook gewoon terug kunt downloaden als je ze toch weer nodig blijkt te hebben.

Toon me alle iPhone-modellen

3. Veeg oude berichten weg

Nog zo'n datavreter zijn oude berichten. In de prehistorie van de mobiele telefonie bestonden die nog gewoon uit tekst, maar vandaag worden er via Apples eigen iMessage-systeem en andere chat-apps als WhatsApp ook foto's, video's en andere multimediabestanden opgestuurd. En die nemen allemaal enorm veel ruimte in. Oude berichten wissen resulteert dan ook meteen in een enorme winst in je opslaggeheugen.

Lees ook: de 5 beste smartphones van dit moment

4. Wis oude foto's, video's en muziek

Multimediabestanden nemen notoir veel ruimte in, dus je houdt best in het oog dat er niet teveel van op je iPhone staan. Zeker bij video's moet er af en toe eens worden gewied, want die hebben in de regel enorm veel megabytes nodig. Je kunt ook een backup maken op je computer als je ze niet voorgoed kwijt wilt, maar haal ze zo veel mogelijk van je smartphone af. Hetzelfde geldt voor je muziek: maak een paar afspeellijsten met je favorieten, en hou de rest op een ander toestel (zoals, opnieuw, je computer). Ook iBooks die je momenteel niet aan het lezen bent mogen gerust eraf: ze kunnen altijd weer opnieuw worden gedownload. 

5. Maak de 'cache' van je browser schoon

Een minder bekende, maar vaak erg efficiënte ingreep: door de 'cache' van webbrowser Safari te wissen heb je meteen een winst van enkele honderden megabyte aan opslaggeheugen. Je doet dat onder Instellingen - Safari - Wis geschiedenis en websitedata.

Toon me alle iPhone-modellen

Meer technologienieuws:
Op zoek naar een nieuwe smartphone? Hierop moet je letten
De 5 beste smartphones van dit moment
iPhone 7 review