Opgelet voor valse WhatsApp-berichten: "Boodschap klinkt veelbelovend, maar is bedrog"

EPA/RV
Phishing via e-mail en telefoon is al gebruikelijk, maar nu maken fraudeurs ook steeds meer gebruik van WhatsApp om mensen op te lichten. Zo doet momenteel een bericht de ronde waarin een cadeaukaart van Delhaize wordt aangeboden. SafeOnWeb roept op om niet in de val te trappen.

"Delhaize viert zijn 26-jarige bestaan en ze geven cadeaukaart van 250 euro weg. Ik heb er net één hier gekregen." Die boodschap, gevolgd door een link naar een website, klinkt veelbelovend, maar is bedrog, waarschuwen het Federal Cyber Emergency Team (CERT) en Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

Wie op zo'n link doorklikt, komt op een formulier terecht dat je persoonlijke gegevens opvraagt, zoals adres- of bankgegevens. Fraudeurs verkopen die info vervolgens door aan spammers op de zwarte markt. Om zoveel mogelijk berichten verspreid te zien, vragen de cybercriminelen aan WhatsApp-gebruikers om de boodschap massaal te delen. Dat zou zogezegd de winstkans verhogen, maar daar is dus niets van aan.

SafeOnWeb, de overheidsdienst die onlineveiligheid in de gaten houdt, roept op om dergelijke berichten niet te openen, maar meteen te verwijderen. Volgens de instantie is het probleem gekend bij de warenhuisketens. Wie het bericht toch heeft geopend, wordt aangeraden een virusscan uit te voeren en een klacht in te dienen bij de politie. Frauduleuze berichten kunnen ook gemeld worden via verdacht@safeonweb.be.
11 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Ik heb deze heuglijke tijdingen ook al gekregen. Direct naar de schroothoop ! Er is toch geen zinnig mens die daar geloof aan hecht ?

 • carlos de picker

  Ik krijg bijna dagelijks van die mails. Die beloven dan gratis treinkaarten of waardebonnen of dergelijke. zogezegd van NMBS of Colruyt of een andere keten. Niet op ingaan, het is gewoon gegevens verzamelen en je krijgt niets.

 • jean-pierre rejek

  Ik heb nog nooit iets gratis gekregen want dat bestaat niet en daarom moet er bij mij niemand mee afkomen het is gratis die dat geloof is echt dom gratis laat mij niet lachen .

 • Gert Bastiaansen

  Heb het meegemaakt met een vergelijkbaar bericht, maar dan 250 euro voor Media Markt. Net zoals bij de link die daarbij vermeld stond, is ook hier bij de link van Delhaize de letter a aangepast naar symbool a. (Woord 'verjaardag' in de link op de afbeelding)

 • pol Van den Berghe

  ik geloof gewoon niet in gratis dus direct in de vuilbak van het ook komt