Exclusief voor abonnees

Ook verslaafd aan die smartphone?
12 manieren die echt helpen om af te kicken

Thinkstock
8 op de 10 Vlamingen worden onrustig van die smartphone die voortdurend aan hun handen kleeft. Het om de haverklap oplichtende schermpje en de vloed aan berichten en meldingen beheerst ons leven steeds meer. We lijden aan digibetes. Dat beseffen we, want 6 op de 10 leggen zichzelf al regeltjes op. Maar hoe pak je dat nu echt aan, zo'n digitale afslankingskuur?

- Zet je notificaties, lawaai en trilfuncties uit

Gezellig op café en plots, ‘pling’, een Whatsappbericht. Gevolg: de rest van de conversatie klinkt nog slechts in de verte. Aangenaam voor degene die over je zit is het allerminst, zeker niet als je na het beantwoorden van dat bericht ook nog eens ‘snel’ Instagram en je mails checkt. Zet je geluid af en schakel meldingen van sociale media en nieuwswebsites uit.

- Met de neus op de feiten: bereken eens hoeveel van je tijd je op je smartphone spendeert

Er bestaan tal van apps- oh ironie- die de tijd optellen telkens jij het schermpje van je smartphone aanraakt. QualityTime bijvoorbeeld toont hoeveel minuten per dag je op het scherm staart en Stay on Task ‘betrapt’ je op willekeurige tijdstippen door te vragen of je nog steeds op schema bent met je andere, niet-smartphonegerelateerde taken. Moment brengt in kaart welke applicaties je het vaakst en langst gebruikt. In shock? Dan kun met de app voor jezelf ook meteen een limiet instellen.

Je hebt 28% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Jonkers

  Ik heb een Nokiatje van 49 euro....Geweldig....gene flauwe zever te moeten "delen"

 • Emi De graeve

  Vaste lijn goedkoper houden zodat veel mensen niet overschakelen. Leveranciers verbieden om jeugd te verleiden met cinematickets en andere zever. Misschien heeft Dhr DeCroo gezonde voorstellen ?

 • rudolf jacobs

  doen ze liever dan werken ,is makkelijker op de gsm en je wordt er niet moe van en het ocmw betaalt hun onderhoudt wel

 • Discover Different

  Eigenlijk geen idee hoe je zo verslaafd geraakt, het enige wat mij interesseert zijn mijn partner en mijn werk die zouden kunnen bellen en vrienden die mij face to face willen zien, al de rest is toch BS? Nu ja, ik ben van de generatie die thuis bleef als een vriend(in) je zou willen bellen......... Zou zo graag al die scherm-kijkende-wandelende mensen eens pootje willen lappen, zou hun verdiende loon zijn ;-)

 • Alain Stuker

  Ik heg géén smartphone en geen GSM...zalig.