Onderzoekers waarschuwen voor lek in oudere smartphones: “Zet bluetooth uit”

iPhone 6.
REUTERS iPhone 6.
Enkele oudere modellen van de iPhone, Nexus en Macbook Pro hebben slecht beveiligde bluetooth. Dat zeggen onderzoekers van de Technische Universiteit in Darmstadt. Vandaag demonstreerden zij op een hackerconferentie in Leipzig hoe een kwaadaardige code via bluetooth kan worden verzonden naar de getroffen toestellen.

De onderzoekers kraakten de firmware, de software die de bluetooth-chip bestuurt, pasten deze aan en stuurden opdrachten naar andere smartphones. Ze ontdekten dat de iPhone 6, de Nexus 5 en de Macbook Pro 2016 worden beïnvloed door de kwetsbaarheid.

De fabrikanten zijn al op de hoogte en werken aan het oplossen van problemen. Het probleem speelt enkel bij oudere bluetooth-chips van fabrikant Broadcom. Als jij een apparaat met Broadcom-chip hebt dat voor 2017 op de markt is gekomen, zet je de bluetooth-functie best af, adviseren de onderzoekers. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sil Vandenbulcke

  Van iPhone is het zo dat die iedere morgen automatisch word ingeschakeld. En dit is niet sinds vorige update maar al zeker een jaar zo.

 • fredy eddyrken

  Mijn Nokia draait al op Android 9. Beter even denken als je smartphone koopt of er wel updates worden geleverd. Samsung en Huawei verkopen goed maar hebben barslechte update policy... Waarom lopen mensen toch altijd in die reclametrucks?

 • Jan Van Gent

  Ze Bluetooth uit ? De meeste mensen gebruiken Bluetooth om in hun auto te bellen wat heb je dan aan uw telefoon ? Weeral een goede oplossing . Zet WiFi ook uit of direct in vliegtuistznd dan heb je zeker gaan risico meer en kan je niets meer maar ben je wel 100% veilig

 • Bruno Draulans

  Bluetooth gaat maar 10 m ver. Nu heb ik echt schrik, hoor. Ze willen inderdaad hun verkoop bevorderen.

 • Renaat Moerman

  Als software schrijver sta ik versteld van het knoeiwerk van collega's ... Als je enkel je eigen code schrijft en gebruikt (dus geen gebruik van externe bibliotheken) kan daar geen kat binnen ... triestig. Is niet zo moeilijk om iets waterdicht te krijgen.