Ga naar de mobiele website
^ Top

Oef: Disney stopt met films op Netflix, maar gelukkig niet bij ons

Disney
Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney stopt in 2019 met het aanbieden van nieuwe films op Netflix. In plaats daarvan gaat het bedrijf een eigen streamingdienst opzetten. Dat is slecht nieuws voor Amerikaanse Disneyfans, maar voor ons verandert er gelukkig voorlopig niets.

Vanaf volgend jaar gaat Disney twee eigen streamingdiensten lanceren, voor familiefilms en voor de sportzender ESPN. Op ESPN zijn jaarlijks 10.000 sportevenementen te zien. Volgens topman Robert Iger is sprake van een geheel nieuwe groeistrategie voor Disney.

Belgische Disneyfans die op Netflix zitten moeten echter (nog) niet gaan wanhopen: de deal is enkel van toepassing op de Verenigde Staten. "Onze deal met Disney buiten de Verenigde Staten blijft exact zoals ze is, en dit heeft geen impact op alle Disneyfilms die we daar hebben", klinkt het in een statement van Netflix.

Ook in de Verenigde Staten blijft alles nog even zoals het is: tot het einde van 2019 zullen alle nieuwe films van Disney op Netflix blijven verschijnen. "De deal gaat ook alleen over de bioscoopfilms. Op vele andere vlakken blijven we samenwerken met Disney." Er wordt benadrukt dat de deal met Marvel TV, dat ook onder Disney valt, ongewijzigd blijft.

via GIPHY

Disney liet verder weten dat in het afgelopen kwartaal een lagere winst werd behaald op een omzet die vrijwel onveranderd bleef in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijf zag de inkomsten uit zijn pretparken stijgen, maar bij de filmdivisie gingen de opbrengsten omlaag.

De nettowinst in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar zakte met 9 procent tot bijna 2,4 miljard dollar. De omzet bedroeg 14,2 miljard dollar. Bij de pretparkdivisie profiteerde Disney onder meer van de gunstige timing van Pasen dit jaar en daar steeg de omzet met 12 procent.

Lagere bioscoopinkomsten
Bij de filmtak was een omzetkrimp met 16 procent te zien door lagere inkomsten uit bioscopen en de verkoop van dvd's. In het afgelopen kwartaal kwam van Disney onder meer de nieuwe Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales uit, maar die kon het succes van Captain America: Civil War van een jaar eerder niet evenaren.

De omzet bij de kabel- en televisietak, met onder meer sportzender ESPN, ging licht omlaag. Dat hing mede samen met lagere advertentie-inkomsten.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kim Peeters

  Hop, de zoveelste on-demandservice. Ze willen ook gewoon graag dat wij illegaal gaan downloaden hè?

 • Jens Vranckx

  euh, de zoveelste in de rij die gaat falen. Bioscopen zijn achterhaald, veel te duur door onnodige innovaties. Streamingdiensten zijn makkelijker, maar als je al 10 abonnementen nodig hebt om 1 serie per dienst te volgen, tja, welke schaf je eerst af?

 • Dave Amai

  En we moeten dan maar tientallen abonnementen nemen aan een goede 10 euro per maand. Straks niets meer ja.

 • J Ada

  Hiermee gaan ze alleen het illegaal downloaden terug stimuleren. Niemand wil betalen voor nog een extra streaming dienst. Het is zo al belachelijk genoeg dat je bv HBO appart moet nemen omdat ze niet samenwerken met Netflix. Regio ristricties en het blokkeren van VPN's maakt het ook alleen maar erger.

 • Jeroen Roelants

  In plaats van 1 grote werelds stream dienst zitte we binnekort opgeschept met tientalle verschillende streamingdiensten.. en natuurlijk ook tientallen nieuwe rekeningen..

Meld een bug