Nokia onthult nieuw vlaggenschip met Windows Phone 8

GETTY
Nokia onthult nieuwe smartphones met Windows Phone 8, het nieuwste mobiele besturingssysteem van Microsoft. Met de Lumia 920 en de kleinere Lumia 820 hoopt de Finse mobieltjesmaker aan te haken in een markt waarin Samsung, Apple en Google de dienst uitmaken.

De Lumia 920 draait op een 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon S4-dualcoreprocessor, en heeft een 4,5"-scherm met een resolutie van 1280x768 pixels. Het lcd-scherm heeft een refreshrate van 60 Hz, wat het scrollen ten goede moet komen. Opmerkelijk is dat de gebruiker het aanraakscherm ook met handschoenen aan kan bedienen, dankzij iets wat Nokia Super Sensitive Touch noemt.

Weinig belichting
Aan de 8,7 megapixelcamera, die de naam PureView heeft gekregen, werd mechanische stabilisatie toegevoegd, en hij zou het erg goed moeten doen bij weinig belichting. De Lumia 920 beschikt verder over een NFC-chip voor bv. contactloos betalen, wat kan via de Wallet-functionaliteit in Windows Phone. De telefoon ondersteunt ook draadloos laden.

Grootte
De telefoon is 10,7mm dik, iets dunner dan de Lumia 900. De Lumia 920 weegt 185 gram, waarmee hij de zwaarste high-endtelefoon op de markt is. De Samsung Galaxy S III weegt bijvoorbeeld rond de 130 gram, en de Apple iPhone komt tot 140 gram. Nokia stelt ook de iets goedkopere Lumia 820 voor, die beschikt over een amoledscherm met een resolutie van 800x480 pixels en een diagonaal van 4,3".

Concurrentie
De nieuwe Lumia's krijgen wel felle concurrentie, want Samsung nam Nokia eerder al flink wat wind uit de zeilen door als eerste een nieuwe telefoon aan te kondigen op basis van Windows 8. De meeste toestellen van de Zuid-Koreaanse fabrikant draaien op het Android-systeem van Google, dat op zijn beurt met een nieuwe smartphone van dochter Motorola komt. En Apple lanceert naar verwachting volgende week een nieuwe iPhone. 

De Lumia 920.
REUTERS De Lumia 920.
De Lumia 820.
AP De Lumia 820.