Nokia komt met zeer goedkope 'dumbphone'

UNKNOWN
De Nokia 103 is het goedkoopste mobieltje ooit van de Finse telecommunicatiefabrikant. Het nieuwe model, met stofvrije behuizing en radio, gaat slechts 25 euro kosten en wordt speciaal voor de Afrikaanse markt gemaakt.

De zogeheten dumbphone, zo genoemd omdat het toestel enkel kan bellen en dus zeker geen 'smartphone' is, heeft een kleurloos 1,36"-scherm en een accu met een capaciteit van 800mAh. Hiermee kan elf uur lang gebeld worden of kan het toestel vier weken lang op standby staan. Ook heeft de 103 een geïntegreerde zaklamp en enkele spelletjes. "Ideaal voor mensen die niet altijd de beschikking hebben over elektriciteit", zegt Stella Jansen van Nokia tegen AD.nl.

De Nokia 103 zou in het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar zijn. Eerst in Nigeria, later in andere markten op het Afrikaanse continent.

Softwareprobleem
Vandaag werd verder bekend dat het nieuwste smartphonemodel van Nokia, de Lumia 900, met een softwareprobleem kampt. Het model, dat draait op software van Microsoft, is afgelopen weekeinde in de verkoop gegaan in de Verenigde Staten en de wereldwijde lancering volgt later dit kwartaal.

"Er is een besturingsprobleem in het geheugen ontdekt, dat in sommige gevallen kan leiden tot verlies van de internetverbinding", aldus het bedrijf. Nokia zegt rond 16 april een oplossing klaar te hebben. "Consumenten buiten de VS zullen er dus geen last van hebben," aldus Stella Jansen.

Het euvel is een flinke tegenslag voor de ambities van het Finse bedrijf om terug te keren op de Amerikaanse smartphonemarkt. Eigenaren van een Lumia 900 kunnen 100 dollar terugkrijgen.