Nokia keert terug als telefoonmerk

EPA
Voormalig wereldleider in de productie van mobiele telefoons Nokia keert terug naar de markt van de smartphones en tablets. Dat maakte het Finse Nokia, waarvan het merk door het Amerikaanse Microsoft gedumpt werd, vandaag  bekend.

De Finse groep, vandaag gespecialiseerd in uitrusting en diensten voor telecomoperatoren, neemt in het avontuur geen enkel financieel risico. Ze stelt de rechten op haar merk en de patenten ter beschikking van een nieuw opgerichte Finse onderneming, HMD Global.

Nokia "zal geen financiële investering doen en zal geen aandeel nemen in HMD", aldus het bedrijf. De identiteit van de investeerders achter het nieuwe bedrijf werd niet vrijgegeven.

Boot gemist
Na in 2011 in zee te zijn gegaan met Microsoft en Windows Mobile, zal het merk Nokia zich nu richten op het Android-platform van de Amerikaanse internetreus Google.

Microsoft kondigde vandaag in een apart persbericht aan dat het de activiteit van de Nokia-gsm's verkoopt voor 350 miljoen dollar (310 miljoen euro) aan HMD Global en het Chinese Foxconn (groep Hon Hai). De Amerikaanse onderneming zal haar smartphones blijven produceren, gecommercialiseerd onder het merk Lumia.

Nokia verwierf wereldfaam met zijn gsm's en was 14 jaar lang wereldleider, tot in 2012. Het Finse bedrijf miste evenwel de intrede van de smartphone, terwijl de iPhone van Apple van bij zijn lancering in 2007 een gigantisch succes kende.