Nokia gaat weer telefoons maken

Wikipedia
Nokia wil weer mobiele telefoons gaan maken en voorziet een terugkeer op zijn vroegst in het vierde kwartaal van 2016. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Nokia was veertien jaar lang 's werelds grootste mobieltjesfabrikant, maar viel van zijn troon omdat het bedrijf er niet in slaagde aan te haken bij de 'smartphonegolf' die met name Apple ontketende. De mobieltjesdivisie van Nokia werd vorig jaar grotendeels overgenomen door Microsoft, inclusief alle marketing- en distributieactiviteiten.

Bij de beoogde terugkeer wil Nokia het anders aanpakken. Het bedrijf wil de productie, marketing en klantenservice overlaten aan een partner en zelf alleen zijn naam verbinden aan de apparaten die het ook gaat ontwerpen. Dat gerucht ging al eerder, maar nu heeft het bedrijf het officieel bevestigd.

Microsoft maakte onlangs bekend 7800 banen te schrappen, vooral bij de onderdelen van Nokia die werden ingelijfd voor 5,4 miljard dollar. Binnenkort wil Microsoft de nieuwe Lumia telefoons met Windows 10 uitbrengen, op die telefoons ontbreekt het 'Nokia'-logo.

Of de gelicenseerde telefoons ook de befaamde Nokia-geluidjes zullen bevatten is nog niet bekend. Hieronder nog een keertje de klassieke ringtone: