Nieuwe topsmartphone van HTC heeft maar één echt groot minpunt

HTC
Hij oogt luxueus, de camera's zijn van prima kwaliteit en de gebruiksvriendelijke interface maakt je meteen wegwijs. De HTC U Ultra smartphone ziet er werkelijk beeldig uit, maar komt ook met een erg stevig prijskaartje en is enkel voor mensen die op zoek zijn naar een grote telefoon. Want het scherm is, om het met de woorden van Donald Trump te zeggen, echt "huuuuge".

Aan de slag gaan met de U Ultra is erg aangenaam als je je toestel graag personaliseert. Een korte simpele wizard laat je meteen toe letters groter en kleiner te maken en te kiezen of je meer of minder op je scherm wilt: zo hebben we het graag. Al is het 5,7 inch grote lcd-scherm met een resolutie van 2560 op 1440 pixels (en 553 ppi) zo groot dat je de letters zo klein kan maken als je wil: zelfs van ver kan je alles goed lezen.

De afmetingen zijn wel flink wennen. Ter vergelijking: zelfs met beschermhoes krijgen we duim en middenvinger tegen elkaar bij het vasthouden van de Samsung Galaxy 7 Edge, terwijl dat bij de U Ultra zelfs met de beste wil van de wereld niet lukt. Voor de gladde glazen achterkant is een stevige grip (en het bijgeleverde doorschijnende beschermhoesje) geen overbodige luxe.

Gimmicks

Een handig extraatje is een tweede schermpje van 1,6 inch en 1040 op 160 pixels bovenaan waarop je meldingen naar keuze kan tonen. In tegenstelling tot veel andere snufjes waarmee fabrikanten graag uitpakken, is dit iets wat we ook echt zouden gebruiken. Nog een gimmick die werkt: de vingerafdrukscanner, iets waar je opvallend snel aan gewend bent wanneer je je smartphone graag altijd vergrendelt.

De smartphone heeft verder nog een instelling die de bediening met handschoenen vergemakkelijkt, iets wat ook echt lijkt te werken. Zonder de functie moet je wel vrij stevig op je scherm drukken om een reactie te krijgen, iets wat natuurlijk wel snel went. Met de HTC Sense Companion beschikt de telefoon zelfs over een 'persoonlijke assistent'. Een snufje dat de U Ultra dan weer niét heeft, is waterresistentie.

HTC

Camera

De telefoon is voorzien van een vrij grote cameralens, waardoor de 12 megapixelcamera aan de achterkant zelfs bij weinig licht uitstekend presteert. Alleen wanneer je bij weinig licht probeert scherp te stellen op een object dichtbij, valt wel op dat hij een stuk minder snel reageert dan de camera van de S7 Edge. Maar trager gaat natuurlijk ook.

Verder zijn alle gebruikelijke snufjes aanwezig én meer, zoals een functie voor slowmotionbeelden, hdr, hyperlapse of de mogelijkheid om raw-beelden met manuele foto-instellingen vast te leggen. De telefoon beschikt zelfs over vier microfoons, waardoor geluid gerichter kan worden opgenomen. Aan de voorkant zit een 16 megapixelcamera om je selfies supergedetailleerd vast te leggen.

Geluid

Nog iets waarmee de U Ultra zich onderscheidt, is het heldere geluid, dat komt uit speakers boven- én onderaan en flink luid kan vooraleer het overstuurd klinkt. Komt goed van pas voor een gps-stem, maar laat het geen excuus zijn om andere pendelaars mee te laten genieten van jouw uitmuntende muzieksmaak.

De telefoon heeft trouwens geen mini-jackaansluiting, maar HTC levert wel oortjes met een usb-c-aansluiting mee. En niet van de minste: "HTC USonic analyseert de binnenzijde van je oren via een soort sonarpuls en past zich helemaal aan jou aan", klinkt het. "Het is alsof een sound engineer aan het werk is in je telefoon. Minuscule microfoontjes luisteren naar de sonische reflectie in je oren, zowel links als rechts. Het optimaliseert je headset na analyse van de gereflecteerde tonen. Hierdoor hoor je nu de details die je eerder miste." Het is een mooi promopraatje dat niet alleen op papier maar vooral in je oor uitstekend klinkt. Zowel de hoge tonen als de diepe klanken komen helder door. Maar wat hier vooral opvalt, is dat het geluid heel vol klinkt, wat nog iets anders is dan het goed horen van zowel hoge als lage tonen. De oortjes blijven bovendien uitstekend zitten. Indrukwekkend.

Wat hier vooral opvalt, is dat het geluid heel vol klinkt, wat nog iets anders is dan het goed horen van zowel hoge als lage tonen.

Batterij en prijs

Een nadeel dat zelfs zonder een echte benchmarktest in het oog springt, is de batterijduur, die tijdens het gebruik wel redelijk snel afneemt wanneer je energiebesparingsfuncties niet inschakelt. Met die functie ingeschakeld daarentegen, redt de batterij het wel opvallend langer.

Nee, het enige écht grote minpunt van de HTC U Ultra is de stevige prijs van 799 euro. Je vindt hem weliswaar ook wel een stukje goedkoper, maar dan nog valt hij duur uit in vergelijking met gelijkaardige telefoons. 

Samen met de U Ultra lanceert HTC ook nog de U Play, een goedkopere variant met wat minder toeters en bellen voor 449 euro.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels