Nieuwe tekstbom kan WhatsApp en zelfs je hele smartphone doen crashen

REUTERS
Het is opnieuw oppassen geblazen voor WhatsApp-gebruikers. Een nieuwe zogenaamde tekstbombug kan niet alleen het populaire berichtenprogramma maar mogelijk ook je hele toestel doen crashen.

Niet alleen smartphones die op Android draaien blijken kwetsbaar voor het virus maar ook Apple-toestellen met iOS als besturingssysteem. Bij geïnfecteerde iPhones crashte wel enkel het programma van WhatsApp en niet de smartphone zelf. Androidgebruikers zagen zowel de berichtenapp als het hele toestel bezwijken.

De bewuste berichtenbom bevat verborgen symbolen, die de app zal 'doen uitdijen', wanneer je op de aangeboden tekst klikt. De hoeveelheid informatie wordt te groot voor de app, die daarop crasht. Mogelijk is dus zelfs je hele besturingssysteem eraan, in het geval van een toestel op Android.

Voorlopig werden er twee varianten van de nieuwe tekstbom ontdekt. Een met een zwarte stip, die de ontvanger letterlijk waarschuwt voor wat er zal gebeuren, als hij of zij op het bericht klikt. Maar ondanks die waarschuwing zijn er toch die het klikken op het bericht niet kunnen laten. De andere versie is er een met de boodschap 'This is very interesting' (dit is heel interessant) en met een lachende emoji. Maar het lachen zou je snel kunnen vergaan...

WhatsApp heeft nog niet gereageerd op het virus, maar verwacht wordt dat de berichtenapp van Facebook een softwarepatch zal uitsturen. In afwachting laat je maar beter onbetrouwbaar uitziende berichten zo veel mogelijk links liggen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean De Grande

    Karel, zou het daarom zijn dat apple computers geen last hebben?

  • Karel Valgaern

    Victor: marginale besturingssystemen zijn niet interessant voor dergelijke onbenullen die dit ontwerpen. Dan komt het niet in de belangstelling...

  • Victor Buick

    Mijn Blackberry heeft er geen last van, Windows Phone en misschien Sailfish (hoewel vergelijkbare architectuur als Android op die laatste) misschien ook niet. Maarja, Android en iOS waren zo superieur?