Nieuwe app maakt video's van wreedheden rechtsgeldig

EyeWitness
Nieuws over wreedheden in oorlogsgebieden bereikt ons steeds vaker via video's op YouTube of sociale media. Smartphones zijn wapens geworden in de strijd tegen de schending van mensenrechten, alleen kan de authenticiteit van het beeldmateriaal zelden zwart op wit bewezen worden. 'EyeWitness to Atrocities' moet daar nu verandering in brengen. Foto's en video's die via deze beveiligde app worden gemaakt, kunnen gebruikt worden als rechtsgeldig bewijsmateriaal van misbruik en oorlogsmisdaden.

EyeWitness is het resultaat van een samenwerking tussen de International Bar Association en de juridische dienst van informatiebedrijf LexisNexis. De app is ontwikkeld om foto's, audio en video's vast te leggen op een eenvoudige en veilige manier. Het ziet er misschien uit als eender welke foto-app, maar dankzij de beveiligde modus zit het beeldmateriaal achter slot en grendel wanneer de telefoon van een gebruiker zou gecontroleerd worden.

Bewijsmateriaal
Om de opnames verifieerbaar te maken, worden de beelden onder meer voorzien van gps-coördinaten, tijd en locatie. Ook eventuele bewerkingen worden geregistreerd. Wanneer een gebruiker zich op een veilige locatie bevindt, kan hij de opnames uploaden naar een beveiligde database van het EyeWitness-project. Experten buigen zich vervolgens over de video's, foto's en geluidsfragmenten om te onderzoeken of ze bruikbaar zijn in een rechtszaak.

Mensenrechten
Volgens Wendy Betts, de grootste drijfveer achter het project, zullen mensenrechtenactivisten, journalisten en rechercheurs zeker gebruik willen maken van de app. Het is specifiek ontworpen voor oorlogsgebieden en gevaarlijke zones waar de schending van mensenrechten schering en inslag is.

Toch stelt Rory Cellan-Jones, technologiecorrespondent voor BBC, zich de vraag of 'EyeWitness to Atrocities' niet sneller zal worden ingezet in de strijd tegen misbruik van bijvoorbeeld politieagenten. De afgelopen maanden doken in de Verenigde Staten verschillende video's op van agenten die hun boekje te buiten gingen. Ooggetuigen zouden met een app als deze veel sterker in hun schoenen staan in een rechtzaak. Betts stelt dat haar project zeker niet zal focussen op dergelijke zaken, maar dat de legale experten wel bereid zijn mee te werken.

Beschikbaar
'EyeWitness to Atrocities' is sinds gisteren beschikbaar in de Google Play Store. De makers kiezen bewust voor Android omdat bijna iedereen Android-gestuurde telefoons zou bezitten in de landen waar ze op mikken. Gebruikers kunnen op YouTube terecht voor verschillende video's over de praktische kant van de app.Video