Nexus 9-tablet laat vooral de nieuwe Androidversie schitteren

HTC
Verwacht van de Nexus 9, zeg maar de nieuwe 'officiële' tablet voor Googles Androidsysteem, geen toestel waarmee je vriend en vijand kunt verbluffen: de rekenkracht, de schoonheid van het scherm en de presentatie zijn allemaal solide, maar zullen allerminst prijzen winnen. Op dit plankje wordt de show gestolen door Lollipop, de allernieuwste versie van Android.

Qua presentatie heeft het Taiwanese HTC al heel wat bijgeleerd, zo werd duidelijk toen we hun nieuwe Nexus 9-tablet uitpakten. Natuurlijk heeft dat veel te maken met de samenwerking die het bedrijf aanging met Google: de Nexus-productfamilie is gebaseerd op een hardwaredesign dat rechtstreeks van de Androidmaker zelf komt, en dat HTC als 'officiële' fabrikant op de markt helpt te brengen. Je merkt meteen de huisstijl van Google in de verpakking en zelfs het materiaaldesign van de Nexus 9 zelf, die met zijn combinatie tussen zacht plastic en een metalen afwerking weinig uit de band springt wanneer je het vergelijkt met andere toestellen in het Androidveld. De Nexus 9 is bedoeld om in concurrentie te gaan met referentietablets als Apples iPad Air 2, maar voelt vooral als een tablet waaraan het plastic hoesje al vanuit de fabriek aan het apparaat is vastgelijmd.

HTC

Hetzelfde sentiment - een beetje teleurstelling omdat ze niet écht hun volste hebben gegeven - voelden we bij de kracht van het toestel. De processor, een anders prima 64-bits-chip van Nvidia, loopt een paar passen trager dan die van concurrerende tablets van dit formaat, en het scherm is van uitstekende makelij (Amoled's, dus schermkristallen die tegelijkertijd beeld doorlaten en licht geven, zijn inmiddels de standaard), maar de HTC-designers hebben zich met hun 2.048 op 1.536 een beetje onnodig ingehouden wat resolutie betreft. Er zijn toestellen met dezelfde prijsklasse als de Nexus 9 die het een pak beter doen (Apples ipad Air 2, de tablet die altijd meteen de referentie wordt voor wat technisch béter moet, heeft dezelfde schermresolutie). En de camera's, voor zover iemand die ooit gebruikt op een tablet, hebben een niet al te buitengewone 8 megapixel-sensorkwaliteit vooraan en 1,6 megapixel aan de binnenkant. Het zijn allemaal solide 'specs', maar ze gaan in geen enkel opzicht in de sprint.

De belangrijkste kwaliteit van de Nexus 9 stond nog niet eens op het toestel toen de koerier ons testexemplaar kwam afleveren. Vlak na de initialisatie van het toestel haalde het automatisch Android 5.0, aka Lollipop, binnen, de recentste versie van Googles Android-besturingssysteem die je de komende weken via een update ook op de nieuwste apparaten van andere fabrikanten zult zien opduiken. Vanaf het moment dat die installaite is afgerond, wordt het duidelijk dat de looks van de Nexus 9 speciaal zijn ontworpen om bij het stevig veranderde uitzicht van die nieuwe software-uitvoering te passen: je schermen zien er bescheidener en minimalistischer uit, met snellere toegang tot het scherm waarop alle gedownloade apps verzameld staan, en een supersnelle knop waarmee je alle Googlediensten op één plaats kunt bereiken. Android Lollipop heeft een aantal bijzondere nieuwe features (zie de 'Face Unlock', of de mogelijkheid om individuele apps vast te zetten met een wachtwoord), maar het is de compleet omgegooide visuele stijl - alle apps zijn een soort stapelbare kaartjes, en ook elementen binnen de app kunnen bovenop elkaar worden gelegd - die schittert. En het ingetogen hardwaredesign van de Nexus 9 helpt daarbij. Tijdelijk, bedoelen we dan, want het is natuurlijk slechts een kwestie van tijd voordat de nieuwe versie van de software op krachtigere en minstens even mooi ontworpen toestellen zal opduiken.

HTC