Nederlandse onderzoekers ontwikkelen draadloze computer die stroom uit lucht haalt

Onderzoeker embedded software Przemek Pawelczak van de Universiteit voor Technologie van Delft.
Facebook Onderzoeker embedded software Przemek Pawelczak van de Universiteit voor Technologie van Delft.
Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers hebben een computer ontwikkeld die draadloos is en de benodigde stroom uit de lucht vist. Dat is handig voor onder meer pacemakers, meldt De Volkskrant.

Onderzoeker embedded software Przemek Pawelczak van de Universiteit voor Technologie van Delft heeft samen met student Jethro Tan de oplossing voor het probleem van toestellen die op batterijen werken gevonden in een draadloos computertje dat de elektriciteit uit de lucht haalt.

Het idee is niet nieuw. Zo betalen we al contactloos in winkels. Maar de toepassingen van deze chips zijn beperkt. Ze kunnen geen echte software draaien, laat staan complexe berekeningen uitvoeren. Aan de Universiteit van Washington in Seattle ontwikkelden onderzoekers de WISP, een minicomputertje met een antenne, die energie kan halen uit een nabij zendstation, volwaardige berekeningen kan doen en telkens opnieuw kan worden geprogrammeerd. Maar die WISP is niet echt draadloos: om hem te herprogrammeren, moet hij met een kabeltje worden aangesloten op een andere computer.

Het Delftse team van Pawelczak ontwikkelde een protocol, Wisent, dat de tekortkomingen omzeilt. Wisent is niet geschikt om Netflix mee te kijken, maar genoeg voor het overbrengen van kleine bestanden.

En nu? "Laat je fantasie de vrij loop", zegt de onderzoeker. "Denk aan toepassingen op plekken waar computers lastig bereikbaar zijn. In een betonnen muur, bijvoorbeeld. Of in een mens, in de vorm van een pacemaker".