Na de Tournée Minérale zonder alcohol, nu die zonder smartphone

anp
Eén op de acht Vlamingen is verslaafd aan de smartphone. Enkele organisaties lanceren daarom, in navolging van de Tournée Minerale zonder alcohol eerder dit jaar, een campagne om mensen minder afhankelijk te maken van hun smartphone. Dat melden het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

De campagne, die in januari start, is een initiatief van het Veiligheidsinstituut in Antwerpen, samen met de ­Gezinsbond en enkele universiteiten. "Niemand hoeft zijn smartphone weg te gooien", zegt professor Lieven De Marez (UGent). "Een crash­dieet werkt niet. De kunst is tijdverslindende ­gewoontes af te leren, die verschillen van individu tot individu. Met behulp van een ­website en een app krijgen mensen inzicht in hun specifieke probleem en daarna tips op maat."

Op basis van specifieke problemen krijgen de zogenaamde smombies (smartphonezombies) tips om minder afhankelijk te worden.

De campagne is onder meer bedoeld om twintigers en dertigers te helpen. "Zij ervaren het meeste smartphonestress. Als tiener hebben ze de gewoonte opgebouwd op elk berichtje te reageren. Nu hebben ze een druk beroeps- en gezinsleven. Toch blijven ze op die bliepjes reageren. Daardoor raken ze in tijdnood, voelen ze stress, zijn ze minder productief of krijgen ze zelfs relatieproblemen."
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan verstrepen

  1 op 8,zeg maar 7 op 8.Je ziet ze op straat,cafe,restaurant of in de wagen spelen met hun asociaal speelgoedje.

 • TUUR Schiepers

  Ik heb een gewone GSM en een gewone computer en geen sociaal netwerk maar echte vrienden en ik voel me daar goed mee.

 • Frank J

  Ik zou mijn smartphone eerlijk gezegd niet meer kunnen missen. Maar dan wel op momenten dat IK hem nodig heb. Ik zet die vaak op stil en ziet zeker niet bij elk piepje verkrampt naar dat toestel te springen om te reageren

 • Jan De Vos

  Niemand is verplicht om een iPHONE, of andere smartphone te hebben, maar in de hedendaagse wereld ben je niets meer zonder internet, maar dat kan ook op gewone computer, dus voor degenen die willen, terug een gewone GSM, of geen GSM.

 • michel javor

  Dat initiatief duurt geen 2 uur. Wie het einde haalt heeft gelogen. Klaar.