Microsoft wil wereld redden met kwantumcomputers

afp
De strijd om de kwantumcomputers woedt al langer tussen de techreuzen, zoals IBM, Google en Microsoft. Die laatste heeft op het eigen congres in Orlando bevestigd dat het enorme mogelijkheden ziet in de kwantumtechnologie. Enkele van 's werelds grootste problemen zouden kunnen opgelost worden.

Satya Nadella, de huidige ceo van Microsoft, toonde op het congres het verschil tussen de gekende computers en kwantumtechnologie aan met een doolhof. Om het doolhof te doorgronden, zal een klassieke processor een pad kiezen, tegen een muur botsen, opnieuw een pad kiezen, weer tegen een muur botsen, opnieuw beginnen, enzovoort. Alle mogelijkheden zullen worden uitgeput tot de doorgang is gevonden. Het doel wordt bereikt, maar het kan lang duren. "Een kwantumcomputer laat je toe informatie te coderen - niet alleen met een streepje of een bolletje, maar een eentje en een nulletje tesamen - en ontsluit zo enorme parallelismen", aldus Nadella. "Het kan elk pad in het doolhof tegelijkertijd nemen. Dat is de kracht van kwantum."

Nadella stelde ook een nieuwe programmeertaal voor die programmeurs moet helpen algoritmes te maken die op een kwantumcomputer kunnen draaien. Die taal zou dan moeten geïntegreerd worden in Visual Studio, de ontwikkelingsomgeving van Microsoft.

De traditionele computer is gebaseerd op bits - eentjes en nullen - die aan of uit staan. Bij kwantumcomputers worden de data voorgesteld door qubits, die tegelijkertijd 0 en 1 kunnen zijn. Dat verhoogt de mogelijkheden exponentieel: één qubit kan twee berekeningen tegelijk doen, twee qubits vier, en zo verder.

De kwantumtechnologie is veelbelovend. Deskundigen gaan ervan uit dat het problemen als global warming en menselijke ziektes de wereld uit kan helpen. Problemen die met de huidige technologie een periode van verscheidene mensenlevens in beslag zouden nemen, zouden in amper enkele uren of dagen opgelost worden.

Maar de technologie kent vele hordes. Het is niet eenvoudig om partikels op een subatomisch niveau te hanteren. Het is een enorme uitdaging om een 'gewone' computer te bouwen die ze in toom kan houden.