Microsoft tovert smartphone om tot desktop

AP
Microsoft heeft zijn nieuwe Windows 10-producten voorgesteld, waaronder twee nieuwe Lumia-smartphones. De 950 en 950 XL zijn verre van iPhone-killers, maar ze geven ons wél een blik op hoe Microsoft de toekomst tussen smartphone en computer ziet.

Eén van de topfuncties in Windows 10 is Continuum, waarmee de technologiereus de nieuwe Lumia-modellen inzet alsof het desktops waren. Omgekeerd kunnen ook laptops en desktops voortaan telefoonapps draaien.

Helaas komt er een docking station aan te pas om telefoon en pc met elkaar te verbinden. Wat het Display Dock gaat kosten, is nog niet naar buiten gebracht. Via de verbinding kan er met muis en toetsenbord gewerkt worden op de telefoon. Het lijkt alsof Microsoft droomt om de laptop te vervangen met een smartphone die nét dezelfde basistaken aankan.

Alternatieven
Apple heeft al jaren een integratie waardoor berichtjes ook binnenlopen op Mac. Idem dito bij Google dat bijvoorbeeld met extensies in Chrome alles van op een Androidtelefoon pusht naar een desktop. Maar zij gaan helemaal niet zo ver als Windows met Continuum.

Zwakke positie
De vraag is natuurlijk of Microsoft de Lumia 950 en 950 XL aan de man kan brengen om echt impact te hebben op het gebruik van pc en telefoon. Met een marktaandeel van nog geen 3 procent op de wereldwijde smartphonemarkt lijkt dat alvast een heel moeilijke opdracht.

kos

Het lijkt alsof Microsoft droomt om de laptop te vervangen met een smartphone die nét dezelfde basistaken aankan


De strategie om smartphone en pc beter op elkaar af te stemmen, valt ook helemaal samen met het docking station voor de Surface Pro. Daarmee kan een tablet in een handomdraai omgebouwd worden tot een volwaardige laptop. 

Het grote probleem bij de Lumiatelefoons en Windows 10 blijft het beperkte aanbod aan apps. Maar vandaag kondigde Facebook aan om een Messenger-app te lanceren voor het besturingssysteem. Als Microsoft verder kan surfen op het nieuwe elan dat vandaag naar boven kwam tijdens de voorstelling van de nieuwe producten, ziet het er misschien nog niet zo slecht uit.

Het grote probleem blijft het beperkte aanbod aan apps

GETTY