Microsoft leert computer humor herkennen

Een zwartwitcartoon uit The New Yorker.
REUTERS Een zwartwitcartoon uit The New Yorker.
Microsoft heeft in samenwerking met het tijdschrift The New Yorker een computersysteem ontwikkeld dat humor tot op zekere hoogte kan herkennen. Het bedrijf wil de resultaten deze week presenteren tijdens een technologieconferentie in Sydney.

Op de achterkant van het magazine staat elke week een zwartwitcartoon. Lezers mogen daar een bijschrift bij bedenken. Wekelijks komen er zo'n vijfduizend inzendingen binnen en het selecteren van de beste grap is een helse klus. Volgens cartoonist Bob Mankoff houdt zijn assistent, bij wie die taak ligt, het vaak maar een paar jaar vol. "Het is een tikkeltje ontmoedigend", zegt hij tegen Bloomberg. "Het lijkt op sneeuwblindheid: je wordt blind voor de humor."

Mogelijk krijgt de assistent straks hulp van een computer met kunstmatige intelligentie die gevoel voor humor heeft. Samen met wetenschappers van Microsoft zette Mankoff een project op met het doel een computer te leren wat grappig is. Duizenden cartoons en bijschriften werden ingevoerd in het systeem. Eerst werd het 'getraind' om de leukste captions te selecteren die ongeveer dezelfde grap omvatten. Vervolgens moest het de grappen op volgorde zetten.

Sarcasme
Het herkennen van zaken als sarcasme en woordspelingen is al decennia een van de grootste uitdagingen voor ontwikkelaars van software. Hoewel een computer volgens Mankoff waarschijnlijk nooit even grappig zal zijn als mensen, is het Microsoft wel gelukt om een systeem op te tuigen dat zijn werk een stuk makkelijker kan maken. Alle favoriete bijschriften van de assistent bleken namelijk gemiddeld bij de 55,8 procent te zitten die door de software als beste werden beoordeeld.

Dit betekent dat elke week minstens 2.200 inzendingen direct geschrapt kunnen worden zonder dat de leukste grappen in de prullenbak belanden. "Dat scheelt de assistent gemiddeld vijftig procent van zijn werk", aldus Mankoff. Microsoft wil de opgedane kennis gebruiken om software als Skype Translator te verbeteren. Op termijn wil het concern systemen ontwikkelen die zelf grapjes kunnen verzinnen, bijvoorbeeld om spraakassistenten als Siri grappig te maken.