Microsoft geeft toe: Windows Phone is dood

RV
In een reeks tweets heeft Microsoft-topman Joe Belfiore onthuld dat de softwaregigant niet langer nieuwe functies of hardware ontwikkelt voor het mobiele platform voor Windows 10. Het betekent het einde van de Windows Phone.

Het mobiele bestuursysteem zal wel nog kleine bug fixes en beveiligingsupdates krijgen voor bestaande gebruikers. "Maar nieuwe functies/hardware zijn niet de focus", aldus Belfiore, vice-president van de Windows-afdeling bij Microsoft, via Twitter. 

Geheel verrassend is het nieuws niet. Windows Phone was al langer dood, alleen heeft het bedrijf dat tot nu toe nooit officieel toegegeven. Vorig jaar heeft Microsoft zijn smartphoneafdeling afgeslankt; duizenden jobs gingen daarbij verloren. Het marktaandeel daalde tegelijk naar een dieptepunt. Vorige week kondigde HP aan te stoppen met het ontwikkelen van Windows-Phones.

Een van de belangrijkste redenen waarom Microsoft Windows Phone opgeeft, is dat ontwikkelaars het platform links lieten liggen. Microsoft had daardoor veel problemen met zijn app store. Belfiore zegt dat hij er alles aan gedaan heeft om het tij te doen keren, zoals ontwikkelaars betalen om Windows-apps te bouwen en zelf apps schrijven. Het mocht niet baten.

Belfiore geeft toe dat hij zelf al naar Android is overgeschakeld, net als Bill Gates, en dat Microsoft gebruikers zal ondersteunen die Android of iOS op hun telefoon willen gebruiken.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Van Den Bergh

  Gates zou zo graag een telefoon met IOS hebben. Maar dat kan hij niet verantwoorden als baas van Microsoft.

 • Thierry Vansweevelt

  Ik hou van windows maar 8 en 10 zuigen. Ze zoeken het te ver. Maak gewoon een nieuwe versie van windows 98, de spelletjes inbegrepen. Dat waren tijden.

 • Michael Peeters

  Spijtig dat het niet opgepikt werd door ontwikkelaars en het publiek. Ik was een Windows Phone gebruiker van het eerste uur tot en met WP 8.1 en een fan. Door het slechte app-aanbod heb ik WP helaas ook achter mij moeten laten, anders was ik het zeker blijven gebruiken. Ik had dat echt zoooo graag zien doorbreken, het gebruiksgemak, de integratie met (nu) outlook.com en de MS cloud... Het verdiende zeker een plaats naast iOS en Android.

 • Sibylle Sofia Sbihi Audoor

  Oh hoe spijtig, ik ben gewoon gek op mijn Windows phone en wil niets anders. Als ik anderen bezig zie met hun Samsung, dat zegt me absoluut niets, gewoon mijn hart verloren aan Nokia phones....

 • wilfried de hert

  Spijt , ik ben deze week over gestapt omdat mijn toestel de geest had gegeven. Wat de apps betreft is dit duidelijk ,daar kwamen ze tekort. Wat het gebruiksgemak betreft een pak beter als wat ik nu heb.