Microsoft downloadt Windows 10 op uw computer, of u dat nu wilt of niet

Critici noemen de houding van Microsoft "arrogant".
ANP Critici noemen de houding van Microsoft "arrogant".
Microsoft downloadt ongevraagd Windows 10 in een enorme, verborgen map op uw computer, ook al hebt u daar niet om gevraagd. Dat schrijft technologiewebsite The Inquirer. Volgens Microsoft is het de bedoeling apparaten voor te bereiden op een upgrade naar Windows 10.

Het was een lezer van The Inquirer die de verborgen map ontdekte toen hij op zoek ging naar de reden waarom zijn internetverbinding plots zo traag werkte. Hij vond een map van 3,5 tot 6 GB met de naam $Windows.~BT op zijn computer. Bovendien probeerde het programma zichzelf te installeren telkens hij zijn computer herstartte. Nochtans had hij zich niet aangemeld voor een upgrade naar Windows 10.

De download gebeurt heimelijk terwijl er andere updates plaatsvinden. Omdat het om zo'n zwaar bestand gaat, kan het bovendien gebeuren dat het internet van de nietsvermoedende gebruiker over zijn datalimiet gaat, met een tragere internetverbinding tot gevolg.

In een reactie aan The Inquirer stelde Microsoft dat het gaat om een datapakket dat gebruikers nodig hebben als ze zouden willen upgraden naar Windows 10. "Mensen die gekozen hebben voor automatische updates via Windows Update helpen we om hun toestel klaar te maken voor Windows 10 door de data te downloaden die ze nodig hebben als ze zouden beslissen om te upgraden. Eens de upgrade klaar is, zal de klant worden opgeroepen om Windows 10 te installeren."

The Inquirer noemt de houding van Microsoft "arrogant" en vergelijkt ze met de fel bekritiseerde stunt van U2 om hun nieuwe album automatisch en ongevraagd op de iTunes van miljoenen Apple-gebruikers te zetten.

Windows 10 is inmiddels geïnstalleerd op meer dan 75 miljoen computers.