Microsoft brengt Windows Phone 8.1 uit

REUTERS
Microsoft heeft Windows Phone 8.1 uitgebracht als update voor bestaande toestellen. Iedereen die zich heeft geregistreerd als ontwikkelaar, kan de update vanaf maandag downloaden en installeren. De update bevat veel nieuwe features.

Joe Belfiore, teamleider Windows Phone bij Microsoft, heeft via Twitter aangekondigd dat het OS beschikbaar is. Voor de update hebben gebruikers de app 'Preview for Developers' nodig en moet het toestel 'developer unlocked' zijn, waarvoor gebruikers het toestel via een applicatie moeten ontgrendelen. De registratie als ontwikkelaar via Microsoft App Studio is gratis.

De app op de telefoon regelt dat de update automatisch zal binnenlopen op de manier waarop updates normaal binnenkomen. De update gaat voorbij aan tests van hardwarefabrikanten en kan dus direct op alle apparaten gepusht worden.

Tegen zomer voor iedereen
Windows Phone 8.1 brengt tal van nieuwe features, waaronder een actiecentrum met toggles voor het snel aan- en uitzetten van veelgebruikte functies en een verzamelplaats van notificaties. Ook hebben meldingen nu een apart volume, los van die in games en apps. Het startscherm kan ook op kleinere schermen meer live tiles bevatten, al kan de tekst op vooral de compactere toestellen te klein worden om makkelijk te worden gelezen. Het toetsenbord heeft bovendien een functie om van letter naar letter te vegen, zoals Swype. Daarnaast heeft Microsoft zijn antwoord op Siri en Google Now ingebouwd: spraakassistent Cortana. Die werkt echter alleen in het Engels.

De updates voor toestellen van gebruikers zonder ontwikkelaarstoestel komen van fabrikanten en providers en volgen vermoedelijk deze zomer. Volgende maand komt al wel de Lumia 630 met Windows Phone 8.1 uit.