Met deze goedkope tech-oplossingen geef je inbrekers geen kans deze zomer

Shutterstock
Of je deze zomer nu een uitje van enkele dagen plant of toch uitgebreid op vakantie gaat: denk eraan dat inbrekers het iedere zomer op onbewaakte huizen hebben gemunt. Gelukkig zijn er wel wat spullen op de markt waarmee je je huis gemakkelijk kan beschermen. 

1. Beveiligingscamera

Het absolute startpunt is natuurlijk een beveiligingscamera. De prijzen schommelen van 30 euro voor een instapmodel tot een paar duizend euro voor een professionele buitencamera die deel uitmaakt van een geïntegreerd alarmsysteem. Het beste compromis tussen de twee is een camera à la Nest Cam. Dat toestel begint recht uit de doos te werken en stuurt autonoom een videofeed naar je smartphone, waar je je ook bevindt. 
Bekijk hier de bewakingscamera’s en hier de Nest Cam indoor

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Nest Cam Indoor.
Nest De Nest Cam Indoor.

2. Slimme verlichting

Slimme verlichtingstoepassingen, zoals Philips Hue-lampen, zijn er niet enkel voor de gezelligheid. Een belangrijke tweede toepassing is dat je ze vanop een afstand op gecontroleerde momenten - tussen 22u en 24u bijvoorbeeld - kan doen aanspringen. En dat is de ideale manier om je huis een bewoonde indruk te geven, ook al ben je zelf misschien honderden kilometers verder weg. Bekijk hier de slimme verlichtingsproducten

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het Philips Hue-starterpack
Philips Het Philips Hue-starterpack

3. Sensoren

Met sensoren ga je next level: er zijn bewegings- en raam- en deursensorenMeestal moeten ze geïntegreerd worden in een breder smart home-systeem. Denk dan aan ZigBee, Apple HomeKit of IFTTT. 

Ben je technisch wel handig? Dan kan je een alomvattend systeempje opzetten, waarin ook je camera, je thermostaat en je slimme lampen zitten. Wil je het wat gemakkelijker, dan heeft Signify (de fabrikant van de Philips Hue-lampen) ook een bewegingsdetector die alles automatisch aanknipt wanneer er iemand in de buurt van je huis komt. Vergelijk hier de prijzen van sensoren.

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Philips Hue Motion Sensor
Philips De Philips Hue Motion Sensor

4. Een WhatsApp-buurtgroep

Een tip die niet zo veel met een slimme gadget te maken heeft, maar wel zéér doeltreffend is: start een WhatsApp-groep in je buurt of sluit je bij eentje aan. Dat is natuurlijk tof om de buren wat te leren kennen, maar je kan ook afspreken om elkaars huis wat in de smiezen te houden als er iemand tijdelijk de koffers pakt. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Pexels

5. Geef je huis een ‘bewoonde’ indruk

Alle beschreven technologie kan en moet je best aanvullen met zo veel mogelijk slimme ingrepen van niet-technologische aard. Het belangrijkste is dat je huis niet tijdelijk onbewoond mag lijken. Gordijnen die overdag plots dicht blijven? Een brievenbus die uitpuilt van de post? Het gras dat al eventjes niet meer gemaaid is? Al enige tijd geen auto meer op de oprit? Allemaal dingen waar inbrekers op letten. Ook hier kan je beroep doen op buren of familie of vrienden om eens de brievenbus te lichten of de wagen eens op je oprit te zetten. 

Lees ook:

Deze tech-gadgets maken je zomer goed

Met deze powerbanks val je nooit zonder stroom

Zeven noisecancelling hoofdtelefoons - Met een onverwachte favoriet