Met deze betaalbare snufjes geef je inbrekers geen kans tijdens je vakantie

Een paar tips om inbrekers wat beter buiten te houden
Shutterstock Een paar tips om inbrekers wat beter buiten te houden
De vakantiemaanden zijn toppers voor inbrekers, zeggen politiediensten elk jaar opnieuw. Met de juiste apparatuur, die zelfs niet al te duur moet zijn, hou je ze buiten, ook als je zelf afwezig bent.

1. Beveiligingscamera

Losstaande beveiligingscamera's zijn gegeerde hebbedingen. En terecht, want ze zijn enorm veelzijdig qua functies, hebben een prijs die meestal ergens tussen 100 en 200 euro zit en geven makkelijk via de smartphone een update van hoe het thuis is. 

De meeste toestellen werken met bewegings- of audiodetectie: ze sturen meteen beelden door zodra er in je leegstaande huis toch iets beweegt. Om inbrekers bang te maken, hebben veel apparaten ook een ingebouwde sirene of een luidspreker.

2. Slimme verlichting

Slimme verlichting (denk aan de Philips Hue-lampen) kan je gebruiken om de lichten op gecontroleerde momenten eens te doen aanspringen, zodat het huis bewoond lijkt. Waar licht brandt, wordt minder snel ingebroken. Je kan die dingen trouwens ook programmeren, zodat ze op gezette tijden aan- en uitgaan.

Lees ookWelke slimme lampen geven het meest waar voor je geld?

(lees verder onder de foto)

Philips' Hue-lampen kunnen wonderen doen om het huis vanop een afstand 'bewoond' te doen lijken.
Philips Philips' Hue-lampen kunnen wonderen doen om het huis vanop een afstand 'bewoond' te doen lijken.

3. Sensoren

Sensoren zijn aan het doorbreken. Als je ze voor beveiliging wil gebruiken, kan je onder andere bewegingssensoren installeren, of raam- en deursensoren. Meestal moet je die integreren in een breder smart home-systeem, waar je dan ook camera en slimme lampen aan kan koppelen. 

Wie iets meer technisch onderlegd is, kan met ZigBee, Apple HomeKit of IFTTT een alomvattend systeem opzetten.

4. Geïntegreerd alarmsysteem

Vroeger kostten alarmsystemen handenvol geld, maar de afgelopen jaren zijn de prijzen flink democratischer geworden: voor enkele honderden euro's vind je nu al enkele goede systemen.

5. Een paar niet-elektronische klassiekers

Het hoeft tot slot niet allemaal via elektronica te gaan. Een klassieker waarvoor je geen smartphone of computer nodig hebt? Plaats een bezemsteel tussen je schuifdeur, zodat inbrekers daar al moeite hebben om binnen te geraken. Vraag aan familieleden of een vriendelijke buur om een oogje in het zeil te houden. Maai misschien voor je vertrek nog het gras, zodat de woning er al na enkele dagen niet onbewoond uitziet. En zet geen afval meer buiten: als dat dagenlang blijft staan, is dat vaak een duidelijk 'daar-is-niemand-thuis' voor inbrekers.

Vergelijk hier alle prijzen van beveiligingssystemen 

Lees ook:

Round-up: de beste beveiligingscamera's voor thuisgebruik

Zo bescherm je jouw laptop tegen diefstal

Inbrekers maken geen schijn van kans dankzij deze populaire alarmsystemen
31 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • etienne vijverman

  als ze binnen willen wat houd hen tegen weinig of niets en ja als ze !!!!! gevat worden zijn ze meteen vrij .........het s hier het paradijs voor hen

 • vincent vankeerberghen

  Ja ring. Dan ringt dat ding u op op vakantie en kan je kijken hoe de dieven u huis leeghalen...

 • Jan Harmsen

  Die dingen beveiligen helemaal niet. Ze registeren enkel dat je bezit weggehaald wordt. Het houdt geen dief tegen.

 • Karel Tichmann

  "Ring" is het enigste wat je nodig hebt. Beveiligingscamera's met HD-video, tweerichtingsgesprekken, felle lampen en sirenes. Kunt u met "Ring Beveiligingscamera's" installatie uw eigendom in de gaten houden, waar je ook bent in de wereld...

 • Geert Vaelen

  Inbrekers worden te zacht aangepakt. Heb ooit van een agent gehoord als jij een keukenmes pakt en inbreker heeft een patattenmes bij, dat jij in fout bent omdat jouw wapen hoger in categorie zit dan het zijne. Hou zo een inbreker maar eens tegen he. En hem opsluiten mag ook niet, want dan beroof jij de inbreker van z'n vrijheid. Als de inbreker niet inbrak, dan zat ie niet vast, dat vind ik. Als je moedwillig een crimineel feit pleegt, zou je je rechten kwijt moeten zijn. Pampermaatschappij.