Mac vs. pc: de strijd om de schoollaptop

Thinkstock
Bij de aankoop van een nieuwe schoollaptop zijn er heel wat scholieren die hun ouders smeken om een Macbook- of Macbook Pro-computer van Apple: het merk blijft enorm trendy, zeker bij jong volk. Maar is een Mac ook écht de beste keuze? Vier bedenkingen.

1 / Prijs

Deze spreekt meteen al in het nadeel van Macs als laptop voor op school: ze zijn proportioneel een pak duurder dan een Windowspc met ruwweg dezelfde specificaties. Bekijk hier bijvoorbeeld een hele rist Windowspc's met ongeveer dezelfde specificaties als de goedkoopste MacBook Pro 13,3 inch (winkelprijs 1.500 euro). Al is de vergelijking niet altijd even eerlijk: de MacBook Pro's zouden de enigen uit dit rijtje zijn die een schermresolutie van 2560 op 1600 pixels hebben.

2 / Rekenkracht

Bij de lancering van een nieuwe Mac-computer slaagt Apple er altijd in om een toestel op de markt te brengen dat qua rekenkracht van de processor en de grafische processor, werkgeheugen, opslaggeheugen en andere elementen bij de top te horen. Alleen 'ververst' de computergigant uit Cupertino niet eens jaarlijks zijn aanbod aan computers, terwijl andere pc-merken doorgaans wel ieder jaar met een nieuw assortiment aan - ook weer steeds krachtigere - computers op de proppen komen.

Bekijk hier het huidige aanbod aan Macbook- en Macbook Pro-laptops.

3 / Design

Deze is een moeilijke, natuurlijk. Als er één ding is dat je van Apples computers kunt zeggen is dat ze er inderdaad enorm mooi uitzien. Maar er zijn ook toestellen van concurrerende pc-makers waarmee je zonder blozen over straat kunt. Zoals deze van gigant Lenovo, deze van HP, deze van Acer en deze van Asus. Bovendien zul je merken dat heel wat pc-merken de looks van een Macbook (licht metalen behuizing, zwarte toetsen) gewoon hebben overgenomen.

4 / Software

Dit is een beslissing die je niet eens helemaal zelf kunt nemen wanneer het om een schoollaptop gaat. Er zijn nog steeds scholen die zweren bij Windowspc's om de scholieren wegwijs te maken in het besturingssysteem van een computer, en hun ict-afdeling niet met computerhulp voor meerdere systemen willen opzadelen. Anderzijds begint ook een toenemend aantal scholen zijn scholieren de vrije keuze te laten,  en voor het gebruik van andere software is er vrijwel geen verschil meer: Microsofts Office, bijvoorbeeld, werkt even goed voor een Mac als voor een Windowspc. Er is overigens ook een stevige opmars te zien op gebied van Chromebooks: vederlichte en goedkope laptops die op Googles Chrome OS-systeem draaien.


Meer technologienieuws:
Is biometrische identificatie een vloek of een zegen?
Vijf relevante tech-producten voor het nieuwe schooljaar
Apple houdt 12 september evenement voor vermoedelijk nieuwe iPhones
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bjorn Segers

    4 jaar geleden overgestapt van een Windows laptop naar een MacBook. Mij zie je nooit meer terug in het Windows kamp... Eindelijk probleemloos werken zonder al die crashes, glitches en fouten in het systeem. Werk regelmatig nog met Windows op school, en is toch altijd wel vloeken in de kerk als er iets niet werkt.

  • Mark Daenen

    Macbook is overprijsd. Goede hardware maar niet tegen de correcte prijs. Ik ben een Ubuntu fan.

  • Joris Vanderaert

    Mijn mening is dat je de mogul Apple zo ver mogelijk uit de buurt moet houden. Het Apple ecosysteem integreert zeer goed... met zichzelf. Uiteindelijk is de bedoeling dat iedereen zoveel mogelijk Apple spullen koopt zodat Apple zo rijk mogelijk wordt. Nergens voor nodig. Andere producten integreren beter met elkaar worden zijn goedkoper en flexibeler. En je kan kiezen hoe vet je wil gaan in prijs en prestaties.