Lukt het je niet om te blijven sporten? Investeer dan in deze technologische hulpmiddeltjes

Een Smartband is een van de technologieën om je sportieve prestaties bij te houden.
Fitbit Een Smartband is een van de technologieën om je sportieve prestaties bij te houden.
Alle begin is moeilijk: dat is zeker het geval voor wie wat meer wil sporten. Met de juiste accessoires aan je lijf kan je looproute of dat uurtje in de fitnessruimte wel wat aangenamer worden.

Smartband

Voor beginnende sporters - die zich niet laten begeleiden door een personal trainer - is het soms moeilijk om te weten of ze wel goed bezig zijn. Gelukkig zijn er  vandaag tal van toestellen in de handel waarmee je dat gewoon zelf cijfermatig kunt achterhalen en bijhouden. De meeste fitness-armbanden beschikken over een stappenteller, een calorieënteller en een hartslagsensor. Bij sommige zit er zelfs een slaapmonitor in de mix. De Fitbit Charge 2 (€ 135) blijft de bekendste en de beste uit het huidige aanbod.

(lees verder onder de foto)

De FitBit Charge 2
FitBit De FitBit Charge 2

Vergelijk hier de prijzen van de beste smartbands.

Smartwatch

Ook met een goeie smartwatch kun je de bovenstaande zaken meten, en je kunt er na het sporten ook nog mee over straat. Smartwatches hebben wat aan populariteit ingeboet de afgelopen jaren, maar de recentste toestellen die nog in de winkels liggen - zoals de kloeke Samsung Gear S3 (€ 279) en de stijlvolle Huawei Watch 2 (€ 270) - leveren het beste van wat een slim horloge te bieden heeft.

(lees verder onder de foto)

De Gear 3.
Samsung De Gear 3.

Vergelijk hier de prijzen van de beste smartwatches.

Fitness-apps

Ook je smartphone beschikt over tal van mogelijkheden om je sportieve prestaties bij te houden: er zit onder meer een bewegings- en versnellingsmeter in. Koppel die aan de honderden fitness-apps die er momenteel op de markt zijn, en je hebt een sportinstructeur in je zak (of in zo'n handig tasje om je arm). Uit dat aanbod aan fitness-apps vonden we vooral Aaptiv handig, een app voor Android en iOS die onder meer 2.500 verschillende oefeningen bevat, voor beginners én gevorderden. Lopers zweren vaak bij apps als Runkeeper, Endomondo, Runtastic of Strava. Met de Pro app van fitnessketen Basic-Fit kan je thuis meedoen aan videolessen of werken aan je core, kracht of gewicht. 

Aparte hartslagmeter

Een van de belangrijkste redenen waarom beginners het sporten niet volhouden is dat ze véél te snel té hard (willen) gaan. Het gevolg is dat je na enkele weken blessures hebt en/of half uitgeput bent. Vind je een smartband of smartwatch te duur, dan kan je een simpele hartslagmeter gebruiken - die je dan kan koppelen aan een van bovengenoemde apps. Met een hartslagmeter aan kan je beter naar je lichaam luisteren en veiliger en efficiënter trainen, want je ziet meteen als je te hoog of te laag gaat. Te hoog betekent risico op blessures, te laag vertelt je dat je je gerust wat meer in het zweet mag werken.

Zombies, Run!

En als je je loopje door het park ook een beetje plezierig wilt maken download je Zombies, Run! (eveneens Android en iOS), een game en fitnesscoach in één, waarbij er eigenlijk niet eens zoveel te zien is op het scherm: je belangrijkste aanwijzigingen krijg je via je oortelefoon. Een stem waarschuwt je, op momenten waarop je je drafje wat mag opvoeren, voor horden (vanzelfsprekend onzichtbare) aanstormende zombies.

De beste prijs voor een smartband? Vergelijk ze hier!

Lees ook:

Bluetooth-oordoppen Round-up: De verschillen zijn groot

De beste Bluetooth oortjes onder de 60 euro

Dit zijn de 5 beste oordopjes voor tijdens het sporten
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lydia Appelmans

  Geldverspilling. Net zoals fitness apparaten. De beste training is met je eigen gewicht. Kijk maar naar de resultaten van "de plank"

 • Jan Moerentorf

  beste methode om het mentaal vol te houden is jezelf iedere keer de volgende twee vragen te stellen: 1/ooit achteraf spijt gehad van te gaan fietsen/lopen? Antwoord : nee 2/ooit acteraf spijt gehad van niet te gaan fietsen/lopen? Antwoord: ja Dus: vertrekken maar!

 • Thierry Vansweevelt

  Op school heb ik altijd geleerd dat het levensgevaarlijk is om accessoires te dragen tijdens het sporten.

 • Ronald Vermeulen

  het gaat om de mentale "klik", niet om het speeltje. En sporten kan je overal. Lopen, touwtjespringen, .... heb je geen fitnes of speelgoed voor nodig

 • Stefan Vantstraat

  Voor de beste smartband zou ik voor Garmin opteren. Fitbit is zeker goed, maar niet waterdicht (wat Garmin wel is.) Sporten waarbij je om die reden je band moet uit doen vond ik in de praktijk niet ideaal. De beste smartwatch om te trainen is zonder twijfel de Garmin Fenix5 (x). Deze laatste is helaas wel pokke-duur.