Loopt robot Zora binnenkort ook door jouw huis?

Robot Zora.
BELGA Robot Zora.
De firma QBMT, die de eerste humanoïde robot ter wereld Zora heeft gemaakt, wil ook buiten de zorgsector huishoudelijke robots ten dienste stellen van "Jan en alleman", zegt zaakvoerder Fabrice Goffin. Tijdens een persontmoeting in Diepenbeek, de nieuwe thuishaven van QBMT, kondigde het bedrijf plannen aan voor een eigen productiefaciliteit van robots én voor de internationalisering naar Europese exportmarkten.

QBMT heeft extra financiering gevonden in Limburg, waar investeringsmaatschappij LRM een achtergestelde lening heeft verstrekt om de groei van het bedrijf te versnellen. Dit houdt in dat QBMT de hoofdzetel verhuist naar BioVille, de incubator en accelerator voor zorg en biotechnologie op de campus van de Universiteit Hasselt in Diepenbeek. Vanop die locatie wil QBMT extra mensen aanwerven en met hen de zorgrobot Zora, die momenteel al 63 keer is verkocht aan rust- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en scholen, verder ontwikkelen naar andere sectoren.

3D-butler
"We zien onze robot, die momenteel alleen nog maar in de welzijnssector wordt ingezet om zieken en bejaarden te vermaken en te informeren, ook functioneren in een huiselijke omgeving", zegt Fabrice Goffin van QBMT. "Een soort 3D-butler, die bijvoorbeeld bijhoudt wat er in je ijskast voorradig is en -gekoppeld aan domotica- je leven thuis heel wat aangenamer kan maken, bijvoorbeeld door de hoofdpunten van het nieuws voor te lezen of de weersvoorspelling door te geven."

Productie
Om deze nieuwe toepassingen te introduceren, denkt QBMT aan een eigen productiefaciliteit in Vlaanderen. "Voorlopig programmeren wij de software voor robots die we in Frankrijk laten maken, maar we denken concreet aan een eigen productievestiging in Limburg", aldus Goffin. "In dat geval zullen we zeker 50 extra mensen nodig hebben." De robots van QBMT mogen overigens rekenen op grote interesse uit het buitenland. Zo staan er leveringen op de agenda voor onder andere Frankrijk, Finland, Zweden en Zwitserland.

BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA