LG maakt plannen voor smartphone met zestien (!) cameralenzen

Illustratiefoto.
EPA Illustratiefoto.
De race om de meeste camera’s op je smartphone barst nu echt los. Elektronica-fabrikant LG diende deze maand een patentaanvraag in voor een model met maar liefst zestien lenzen. Dat ontdekte Let’s Go Digital.

In het patent wordt een smartphone beschreven met zestien cameralenzen op de achterkant, in rijen van vier. Elke lens heeft een ander perspectief. Wat is daarvan het voordeel? Onder andere suggereert LG dat het veelvoud aan lenzen gebruikt kan worden om met één druk op de knop een foto uit zestien verschillende perspectieven te nemen.

Zo zou je mogelijk achteraf nog kunnen kiezen voor de beste beeldhoek of zou je de foto’s kunnen combineren om bewegende beelden te maken. Ook 3D-scans zouden mogelijk worden.

Zo ziet het model eruit, volgens het patent.
RV Zo ziet het model eruit, volgens het patent.

Verder zouden de zestien lenzen het makkelijker maken om je foto’s grondig te bewerken. Door de verschillende foto’s samen te voegen, kan je zonder problemen dingen wegknippen of vervangen op je foto. Lees: zo kan je een andere toerist uit je vakantiekiekje wissen of de hele achtergrond vervangen. 

Camera-oorlog

Smartphones met meerdere camera’s zijn niet echt nieuw op de markt. Veel telefoons hebben al twee camera’s aan de achterkant, en Samsung kondigde onlangs een exemplaar aan met in totaal vijf cameralenzen. Bovendien loopt LG al voor op meeste andere fabrikanten met hun V40 ThinQ, een toestel met eveneens vijf camera’s. 

Het patent betekent overigens niet dat LG al bezig is aan een toestel met zestien lenzen. Maar de plannen liggen alvast klaar. 

Door verschillende kiekjes te combineren, zou je bewegende beelden kunnen maken.
RV Door verschillende kiekjes te combineren, zou je bewegende beelden kunnen maken.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stavros Kanakaris

  16 prutslensjes geeft 16 prutsfototjes. Wie echt goede fotos wenst te maken, koopt gewoon een echte camera. De wetten van de fysica blijven overeind (of denken mensen dat de sport of mediafotografen voor hun plezier met grote camera's rondzeulen?)

 • Jurgen Van Den Bergh

  Van een telefoon waarmee je ook foto's kunt nemen, naar een fototoestel waar je ook mee kunt bellen. Kan het nog onnozeler?

 • Gino Denil

  Er zijn veel mogelijkheden met andere opnametechnieken. Zo kan men opnames maken waarbij men achteraf tijdens de beeldverwerking het scherptepunt en de dieptescherpte aanpast. Adobe toonde jaren geleden dergelijke mogelijkheden al op een congres. Bovendien zal dat er voor zorgen dat sensoren verder ontwikkeld zullen worden tot ze meerdere honderden megabytes data kunnen registreren. Maar dat zal op een andere manier gebeuren dan in de klassieke camera.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Als ik iemand van een foto wil wissen.... dan doe ik dat sinds jaren met photoshop!!