Komt er een verbod op memes in de Europese Unie?

Een meme.
IMGFLIP Een meme.
Je ziet ze overal verschijnen op Facebook, Instagram of Twitter: memes. Maar die zouden weleens kunnen verdwijnen door nieuwe EU-wetgeving. Als op foto's, muziek of filmpjes auteursrechten plakken, zo zegt de Europese Commissie, dan moeten websites die rechten binnenkort misschien afkopen. 

Het plan is ontstaan bij de Europese Commissie die strengere regels wil voor auteursrechten. "Makers moeten eerlijk betaald worden voor hun werk, of het nu online of offline is," zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker in 2016. Juncker kwam met voorstellen die internetbedrijven moeten verplichten om muzikanten en filmmakers te betalen voor hun werk. 

Als bedrijven de auteursrechten van foto's, muziek of filmpjes weigeren af te kopen moeten ze met filters voorkomen dat anderen het beschermde materiaal plaatsen. Als je een meme probeert te posten zal er bericht verschijnen dat "de foto wordt beschermd door auteursrechten waardoor hij niet zal kunnen worden geplaatst". Maar die social media bedrijven vinden dat onzin.

Er zal een bericht verschijnen dat "de foto wordt beschermd door auteursrechten waardoor hij niet zal kunnen worden geplaatst"

Strijd flink gevoerd

Er zal de komende maanden nog flink strijd gevoerd worden in Brussel tussen internetbedrijven en auteurs. Daar lopen lobbyisten van beide kanten de deur plat bij Europarlementariërs en ambtenaren. Nog voor de zomer moet er in Brussel een besluit zijn over hoe het verder gaat met door auteursrechten beschermd materiaal.

IMGFLIP
IMGFLIP50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudolf jacobs

  zou het niet beter zijn over echte dringende problemen te debateren inplaats van naar reklame spots te zitten gapen ,

 • Sharon Debeul

  Ons Meme zou daar niet kunnen mee lachen als ze nu ook grootouders gaan verbieden.

 • Zjeppe Fierens

  Waar houden die zich in godsnaam mee bezig???

 • Jan Van de Velde

  Hoera! Weg met de pulpbladen en de kranten met nietszeggende inhoud. Kranten hebben al lang niets meer te maken met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting; omdat enkel kapitalisten nog in staat zijn een krant uit te geven en dat heeft alles te maken met geld verdienen en niet met de mening van de burger.

 • Gino Denil

  Eigenlijk bestaat er op elke vorm van expressie copyright. Strikt genomen wordt het dan voor de meesten - journalisten incluis - onmogelijk om nog te communiceren. Enkel wat je echt zelf uit je duim zuigt zou dan nog mogen. Dat wordt een enorme verschraling in de media. Of je moet elke externe gedachte, afbeelding, citaat gaan publiceren met een expliciete bronvermelding.