Kaspersky ontdekt krachtige spionagesoftware op Android

EPA
De Russische cyberveiligheidsfirma Kaspersky heeft spionagemalware ontdekt op het mobiele besturingssysteem Android van de Amerikaanse technologiereus Google. De malware kan onder andere berichten op de applicatie WhatsApp meelezen en via de microfoon gesprekken beluisteren, als de eigenaar zich op een bepaalde locatie bevindt.

Kaspersky noemt het programma 'Skygofree'. Volgens het bedrijf gaat het om een van de krachtigste spionageinstrumenten op Android, waar de firma al op is gestoten. De schadelijke software bevindt zich op vervalste websites die de pagina's van mobiele operatoren nabootsen. De besmettingen gebeuren doelgericht, want het doelwit wordt naar die specifieke websites gelokt. 

De cyberveiligheidsfirma vermoedt dat Skygofree in ontwikkeling is sinds 2014. Eind vorig jaar ontdekte Kaspersky de malware. Behalve het afluisteren van de microfoon op locatiebasis en het onderscheppen van WhatsApp-berichten, kan de malware ook verbinding maken met specifieke wifinetwerken en foto's of video's opnemen.

Kaspersky vond enkele getroffen gebruikers in Italië en vermoedt dat de software is ontwikkeld door een Italiaans IT-bedrijf dat gespecialiseerd is in observatietoepassingen. Een naam noemde de Russische cyberbeveiliger echter niet.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Robert Lemaire

  Android, vol met virussen, spyware, malware

 • Yvan Lissens

  Zal me een worst wezen. Het enige waarvoor mijn smartphone dient is om steeds bereikbaar te zijn als ik in panne val met de motorfiets in "the middle of nowhere" of om de krant te lezen tijdens de pauze. Ten andere: waarom zou men interesse hebben in wat ik te vertellen heb als kleine, onbeduidende garnaal?

 • Leon Dendoncker

  Waarom willen wij al deze apps toch op onze mobile telefoons, denk daarbij dat er altijd iets achter schuil gaat, net als tv-toestellen, men begluurt U met camera's die erin gebouwd zijn, griezelig toch.

 • Peter Buyck

  Het is al jaren bezig en er zijn maar 'enkele' gebruikers, doelbewust getroffen?