Kan deze eerste Afrikaanse smartphone potten breken?

De eerste Afrikaanse smartphone?
Onyx Connect De eerste Afrikaanse smartphone?
Een Zuid-Afrikaanse start-up start volgende maand met de productie van een smartphone. Het toestel zal ongeveer 30 euro kosten en is volgens de bedenkers de eerste die gemaakt wordt in Afrika.

De makers claimen dat het de eerste smartphone is die geproduceerd wordt in Afrika. Al hangt dat wat af van de definitie die aan het woord 'produceren' wordt gegeven. De componenten van de smartphone worden geïmporteerd. Maar vanaf de printplaat wordt het toestel volledig in Zuid-Afrika opgebouwd. Volgens André Van der Merwe, directeur van de start-up Onyx Connect, wordt ook bijvoorbeeld de kunststof zelf gemaakt.

"Veel mensen hebben een telefoon maar willen echt een smartphone", aldus Van der Merwe aan CNN. Hij heeft echter geen ambitie om een grote speler te worden. "We zitten niet op het niveau van Samsung bijvoorbeeld, en we willen dat ook niet. Dat is niet de markt waar we op inzetten", verduidelijkt hij. Volgens hem is het belangrijkste om de stap van 2G naar 3G te zetten, "en dat betaalbaar". 

Nieuwste Android-systeem
De smartphone zal draaien op de nieuwste Android 7 Nougat en beschikt over een front- en gewone camera. Opvallend: in tegenstelling tot bij andere smartphones, wordt het toestel niet uitgerust met veel voorgeprogrammeerde apps. Het toestel zal nagenoeg 'leeg' zijn, zodat de gebruikers "zelf kunnen kiezen wat ze erop zetten". 

Daarnaast zet Onyx Connect in op het batterijverbruik. Zo is de smartphone uitgerust met een app die ervoor zorgt dat de gebruikers het toestel zo'n 30 procent sneller kunnen opladen, zo benadrukt de start-up. "Dat komt omdat tijdens het opladen alle apps die op de achtergrond draaien, afgezet zullen worden", verduidelijkt Van der Merwe.