Jonas verandert van nummer en krijgt plots tientallen Whatsapp-berichtjes bestemd voor vorige eigenaar

Photo News
Een jongeman uit Brugge die een nieuwe simkaart met een nieuw telefoonnummer in gebruik nam, krijgt tientallen Whatsapp-berichtjes binnen die bestemd zijn voor de vorige eigenaar van het nummer. Dat bericht VTM Nieuws vandaag.

Sinds Jonas Leupe vorige week zijn nieuwe sim-kaart activeerde op zijn tablet, krijgt hij dagelijks WhatsApp-berichtjes, inclusief foto’s en filmpjes, binnen van mensen die hij niet kent. 

“Ik kocht vorige week een simkaart voor mijn nieuwe tablet, stelde daar WhatsApp op in en al mijn overige apps, maar ik merk bij WhatsApp dat er data binnenkomt die helemaal niet de bedoeling kan zijn. Ik heb toegang tot privégesprekken, tot audiogesprekken, tot foto’s van iemand waarvan ik eigenlijk het bestaan niet afwist”, vertelt Leupe.

Al snel bleek dat het telefoonnummer in kwestie vroeger aan iemand anders toebehoorde. “Wij zetten nummers eerst zes maanden in quarantaine”, zegt Telenet-woordvoerder Isabelle Geeraerts. Wie tijdens die periode naar het nummer belt of sms’t, krijgt een melding dat het buiten gebruik is. 

Bij WhatsApp werkt dat echter anders: als je die app installeert, koppel je hem aan je mobiel nummer en daarna blijft je WhatsApp gelinkt aan dat nummer, ook als je van nummer verandert. Wanneer Jonas het nummer activeerde, nam hij alle contacten en gesprekken van de vorige eigenaar over.

Zelf heeft Jonas geen idee van de identiteit van de vorige eigenaar. “Wie ik vanavond moet opbellen om te vertellen dat zijn oud nummer nog actief is? Ik heb er geen flauw idee van”, merkt hij op.

Hoe voorkom je dat iemand je WhatsApp-account kan overnemen?

Open de app en ga naar ‘Instellingen’. Klik op ‘Account’ en dan ‘Verificatie in twee stappen’. Op die manier kan je je account beveiligen met een pincode. Net voor je van nummer verandert, kan je ook handmatig je nieuwe nummer aan je WhatsApp-account koppelen. Daarvoor ga je in de instellingen naar ‘Account’ en kies je de optie ‘Nummer wijzigen’. Vul daar zowel je oude als nieuwe nummer in en bevestig. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan De Cauwer

  Normaal is dan dat je dat meldt aan de groep of de persoon en je afmeldt van de groep. Als ze je dan blijven stalken is er pas een probleem, niet eerder.

 • Thomas Anderson

  Warempel wat een wereld wonder!

 • Peter Buyck

  Onwetende gebruiker of overleden gebruiker? WhatsApp zou uit zichzelf verificatieberichten kunnen sturen om te controleren of de gebruiker nog actief is. En ik denk dat het ook te maken heeft met 'hoeveel' je voor de sim-kaart betaalt (en dus hoe grondig de provider de simkaart desactiveerde).

 • Yves Van Rossem

  Jonas verandert van nummer en krijgt plots tientallen Whatsapp-berichtjes bestemd voor vorige eigenaar ... Wat is daar nu zo speciaal aan ? uw WhatsApp account is gelinkt aan uw gsm nummer. WhatsApp weet echter niet dat u van GSM nummer wijzigd dus blijft het berichten doorsturen naar dit nummer. Is een "normaal" verklaarbare werking. Ik zeg echter niet "de beste" ... @Alex Wellens: uw provider heeft daar niets mee te maken.

 • Koen F.

  Het ligt niet aan de provider maar aan alle onwetende Whats app gebruikers Gekoppelde nummers zijn gekoppeld , als je deze niet aanpast blijft alles zoals het was, das zo klaar als een glas water, Helder toch ?