Je smartphone in het openbaar opladen? Geen goed idee

Thinkstock
Je herkent vast en zeker de wanhoop: je batterij is bijna plat, maar je moet nog snel je route op Google Maps opzoeken. Het angstzweet breekt je uit, want hoe raak je nu op je bestemming? Dan zie je de redding: een openbare USB-poort of stopcontact. Drew Paik van beveiligingsfirma Authentic8 waarschuwt echter dat een onbetrouwbare oplader, usb-poort of stopcontact informatie van je telefoon kan verzamelen. De droom van elke hacker dus.

Openbare laadstations en publieke wifipunten vind je in luchthavens, vliegtuigen, hippe koffiezaken en restaurants. Ze verzekeren dat je altijd toegang tot je smartphone en het internet hebt. Maar je toestel verbinden met een onbekende poort of stopcontact kan risico's inhouden. De meeste kabels waarmee je de smartphone oplaadt, werden namelijk ontwikkeld om data over te brengen van een ander toestel naar je telefoon. Denk maar aan foto's of je contacten overzetten van je computer naar je gsm.

Juice jacking
Als je die kabel in een onbekende usb-poort of stopcontact gebruikt, dan kunnen die gegevens ook bij derden terechtkomen. Een hacker bijvoorbeeld. Die kan dan aan je mails, berichtjes, foto's en contacten. Experts noemen dit juice jacking, deze manier van hacken werd voor het eerst in 2011 onderzocht.

Sociaal experiment
Ook al houdt opladen op openbare plaatsen heel wat risico's in, toch doen heel wat mensen het. Zelfs op een internationale conferentie over internetveiligheid. Om dat te bewijzen zette Authentic8 een laadstation in haar standje op de RSA-conferentie in San Francisco. De proefpersonen wisten echter niet dat ze deelnamen aan een sociaal experiment naar hoeveel mensen hun toestel opladen zonder de veiligheid in vraag te stellen. Paik zegt dat 80 procent van de voorbijgangers hun telefoon met het laadstation hebben verbonden zonder te informeren naar de hackrisico's.

Zo kan je je beschermen
De oplossing voor dit probleem is echter heel eenvoudig: investeer in een draagbare batterij. Je kan ook speciale kabels kopen die geen data kunnen overbrengen.
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Neem altijd een externe batterij mee

 • Anonymous

  Geldt ook voor publieke WiFi

 • bronsky vannieuwenhuyse

  Is al jaren bekend maar nu gaan ze erover zeveren... sensatie niks anders. Powerbank en het is opgelost.

 • O.G. Loc

  Geen updates op android?? Waar heb je dat gehaald? Trouwens, gewoon powerbank kopen en probleem is opgelost.

 • fidel v

  Wie koopt er nu nog een smartphone ?