Je smartphone draadloos opladen? Dit moet je weten

Er komen steeds meer smartphones op de markt die je draadloos kan opladen.
Shutterstock Er komen steeds meer smartphones op de markt die je draadloos kan opladen.
Draadloos oplaadbare smartphones zijn intussen al een beetje de hype voorbij, maar dat wil ook zeggen dat ze meer ingeburgerd geraken. Bij de grote kleppers is de optie nu gewoon deel van het pakket. Ben je nog niet helemaal zeker of het wel de investering waard is? Lees dan even de volgende vijf aandachtspunten.

1. Welke smartphones kunnen het?

De meeste Androidmerken (Samsung, Huawei en LG Electronics) laden draadloos op, en ook de meest recente iPhones. Het totale aantal is de afgelopen jaren ook fel gestegen: zo vinden we hier maar liefst 192 verschillende uitvoeringen van smartphones met die functies. Er zijn ook al zogenaamde ‘wireless receivers’ op de markt voor smartphones waarbij de functie niet is ingebouwd, maar je kan er donder op zeggen dat de technologie de komende jaren in álle smartphones - ook in de goedkopere - zal ingebouwd worden. Bekijk hier alle smartphones die draadloos kunnen laden.

2. Waarmee doe je het?

Maar je hebt dus wel speciale apparatuur nodig om je smartphone draadloos te kunnen opladen. In de handel vind je honderden accessoires: meestal gaat het om een magnetisch geladen plaatje waarop je je smartphone kunt leggen, maar er zijn ook volwaardige ‘docks’, waarin je het toestel naast andere apparaten kunt leggen. De winkelprijzen variëren tussen 40 en 70 euro. Sommige autofabrikanten zijn ook al mee; zo vind je in de nieuwe BMW’s een draadloze lader aan boord. Bekijk hier de draadloze opladers.

3. Hoe werkt het?

Draadloos opladen gebeurt via inductie: het plaatje waarover we het hadden wekt via een magnetisch veld elektrische spanning op, waardoor er stroom wordt overgedragen naar het apparaat. 

Lees ookOver deze vier smartphonetrends gaan we in 2019 veel praten

4. Wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste voordeel: toch weer minder gedoe met kabels. De QI-standaard (geen afkorting, maar een Chinees woord) werkt voor alle toestellen die je op het laadplaatje of in de dock legt. De kabels kunnen ook niet meer stuk gaan, en de oplaadconnector - een van die smartphone-onderdelen die traditioneel het snelst aan vervanging toe is - slijt minder snel af.

5. En nadelen?

Eerlijk: het is gewoon onpraktisch om zo’n laadstation naar ergens anders te moeten meesleuren. In veel gevallen gaat draadloos opladen ook echt wel nog wat trager dan opladen via een kabel.

TipVergelijk hier de prijzen van de best beoordeelde smartphones.

Lees ook:

Nog even verder met je huidige smartphone: zo presteren telefoons met custom roms

Dit zijn de eerste veelbelovende smartphones van 2019

Vier high-end smartphones met belachelijk goede beeldkwaliteit
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Maar kost dan wel meer energie want 100% rendement is een utopie. Dus liever meer betalen dan dat je eens een draadje moet aansluiten, ocharme ik word daar zooooo moe van

 • Jef Smit

  Ik zit veel op de baan en telefoneer veel op een werkdag. Dus een auto met draadloos oplaadstation is mijn beste investering ooit! Natuurlijk met Android

 • Laetitia Dubois

  Wat vertel je daar Maxim Van de Wynckel. Ik heb 2 draadloze snelladers van Samsung, geen een heeft een ventilator. De docking Station wordt voor geen haar warm en de gsm niet warmer dan gewoon snel laden.

 • Dieter Binst

  In tijden van klimaat en zuinigheid vergeet men het belangrijkste nadeel: draadloos opladen verbruikt iets meer energie dan bedraad.

 • Erik Woeter

  Het grootste voordeel bestaat niet. Namelijk geen gedoe met kabels. En waar haalt dat dure oplaadstation de stroom dan?