Je pc of harde schijf verkopen? Wissen is niet genoeg

Wikimedia
Heb je een oude pc, externe harde schijf of ander toestel met opslaggeheugen te koop staan? Opgelet dan, want door je bestanden die erop stonden te wissen - of ze zelfs te formatteren - heb je ze niet noodzakelijk voorgoed verwijderd. Als je die dingen niet met de juiste software 'saneert', kunnen nieuwe eigenaars de gegevens vrij eenvoudig terug opgraven.

Op koopjessites als eBay en Kapaza worden er wereldwijd duizenden externe harde schijven verkocht. Die bevatten, net als lichtvoetigere externe opslagmedia als usb-sticks en sd-kaartjes, vaak een schat aan informatie die er achteloos door de oorspronkelijke eigenaar op is achtergelaten. De meeste van die verkopers doen uiteraard de moeite om de inhoud te wissen of het ding te formatteren. Maar hier komt de verrassing: dat helpt niet altijd. Zolang de geheugenruimte waarop het gewiste bestand zich bevond niet is overgeschreven, blijven de gegevens gewoon intact; de ruimte waarop ze opgeslagen staan, is door het bestandssysteem gewoon gemarkeerd als vrij om opnieuw te worden beschreven. Als dat nog niet is gebeurd, blijft de informatie er - hoewel ze inmiddels onzichtbaar is - nog wel op staan.

Heel wat gebruikers weten dat niet. Dat merkte ondergetekende toen hij enige tijd geleden een kleine steekproef hield door een paar externe harde schijven en usb-sticks op eBay te kopen, en op enkele daarvan vrij verkrijgbare 'Data Recovery'-programma's als R-Studio los te laten. Het resultaat: enkele tientallen gezinsfoto's, het eerste hoofdstuk van een roman, en illegaal gedownloade films en Sony PSP-videospelletjes (ondertussen allang, volgens de zo dadelijk beschreven methode, voorgoed gewist). De informatie stond niet meer 'bloot' op de media, maar de 'graafsoftware' haalde ze in geen tijd boven. Bij de Amerikaanse computeronderzoeker Simson Garfinkel, die dezelfde oefening op grotere schaal deed door tussen 1998 en 2011 enkele duizenden harde schijven en andere opslagmedia op het internet en rommelmarkten te kopen, kwamen er op die manier zelfs duizenden kredietkaartnummers naar boven, omdat hij toevallig de harde schijf uit een pc van een bankkantoor had gekocht.

Er is nochtans een heel eenvoudige manier om de informatie die op je opslagmedium stond echt voorgoed uit de wereld te helpen: niet wissen, niet formateren, maar 'saneren'. Dat proces voer je uit door middel van gratis verkrijgbare software als Darik's Boot and Nuke (het handigst voor wie een volledige pc wil saneren) en Data Wiper (met een eigen Windows-venster en dus uitstekend geschikt voor individuele media). Die zorgt ervoor dat de gegevens op het medium niet alleen worden gewist, maar ook worden overgeschreven met betekenisloze data. Vervolgens opnieuw formatteren, eventueel het besturingssysteem er opnieuw op, en die gênante feestfoto's zijn voorgoed verdwenen.

Pro Data Doctor