Je gsm opladen met je schoenen? Het kan (ooit)

Videostill YouTube
Amerikaanse studenten zijn erin geslaagd om schoenen te ontwikkelen die in staat zijn om elektriciteit te creëren en op te slaan. Die kan gebruikt worden om de gsm van de schoenendrager op te laden, zo schrijft de Daily Mail.

De vier studenten van de Rice University in Houston (Texas) werden benaderd door Cameron, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de uitrusting en diensten binnen de olie- en gasindustrie. Ze vroegen de studenten om nieuwe groene technologieën te ontwikkelen.

De vier jongens, Carlos Armada, Julian Castro, David Morilla en Tyler Wiest, besloten om zich te focussesn op de oplaadbare schoenentechnologie. Nadat eerder al was ontdekt dat de beweging van onze knieën eveneens in staat is om energie op te wekken, ontdekten de studenten dat onze voetbewegingen, meer bepaald die van onze hiel, eigenlijk nog veel geschikter zijn.

Hefboom en tandwielen
De technologie werkt als volgt. Via kabels sturen de schoenen energie naar een batterij die wordt vastgehecht op buikhoogte. Een spanningsregulator laat de energie geleidelijk stromen naar de batterij. Dankzij een hefboom raakt de PediPower-technologie de grond als eerste voordat een ander deel van de schoen dat kan. Eigenlijk gaat het om een versnellingsbak die zowat de hele schoenzool vervangt en die de tandwielen bij elke stap een beetje laten draaien. De tandwielen worden bestuurd door een alternator die is gemonteerd op de buitenkant van de schoen. Deze wekt elektriciteit op die naar de batterij kan.

Hoewel hun ontdekking zeker mogelijkheden biedt, zijn hun huidig ontwikkelde schoenen iets te groot en zwaar om dagelijks gedragen te worden. Met de prototypes kan nochtans gemiddeld 400 milliwatt opgewekt worden, wat voldoende is om een batterij op te laden. Momenteel hoopt het team dat hun basisontwikkelingen zullen opgepikt worden door andere studenten die de schoenen kleiner, beter en lichter kunnen maken.

Videostill YouTube