Instagram brengt TikTok-concurrent naar België

Instagram Reels is nu ook in België beschikbaar.
AFP Instagram Reels is nu ook in België beschikbaar.
Instagram lanceert woensdag Reels in België, een applicatie waarmee gebruikers videofilmpjes kunnen creëren en delen. Concurrentie voor rivaal TikTok dus, de Chinese applicatie die de jongste dagen veel kritiek kreeg van de Amerikaanse president Donald Trump

Het verschil met Instagram Stories is dat de clips in Reels niet verdwijnen nadat je ze hebt aangeklikt. De gebruiker kan ook zelf kiezen met wie hij ze deelt: een select groepje vrienden of breder, naar het grote publiek. De populairste video's zouden dan viraal kunnen gaan.

De filmpjes van Instagram Reels duren tot 15 seconden en zijn met enkele eenvoudige kliks te maken, zegt productdirecteur Robby Stein. Je kan er ook muziek aan toevoegen, geplukt uit een catalogus van "tientallen miljoenen" songs of een eigen creatie, en speciale effecten. Voor die effecten werkt het bedrijf samen met externe ontwikkelaars.

“Explosie aan creativiteit”

Instagram voerde al testen uit met Reels, onder meer in Brazilië, Duitsland en Frankrijk, en merkte "een explosie aan creativiteit", aldus Stein.

De applicatie is sinds woensdag toegankelijk in meer dan vijftig landen, waaronder België, zowel in Android als iOS.

Instagram werd de afgelopen jaren alsmaar populairder. Het begon in 2010 als een online foto-album en werd twee jaar later al overgenomen door Facebook voor 1 miljard dollar. Intussen, dankzij een reeks nieuwe applicaties, is Instagram een volwaardig sociaal medium geworden, waarlangs ook bedrijven en influencers hun verhaal vertellen. Het platform telt meer dan een miljard gebruikers. "En het is precies die grote gemeenschap die het verschil maakt met TikTok", aldus Stein.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.