Iedereen krijgt nood-sms bij aanslag of ramp

PHOTO_NEWS
Bij een terreuraanslag, een ramp of gelijk welk andere noodsituatie in ons land zal iedereen in de gevarenzone daarover een sms krijgen. Dat kondigt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan in zijn nieuwe beleidsnota, schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws vandaag.

Jambon heeft zijn project SMS-Alert onderhandeld met de drie gsm-operatoren Proximus, BASE en Mobistar. Al wie in een risicozone met een gsm rondloopt, dus niet alleen de inwoners maar ook bezoekers of buitenlandse toeristen, zal per sms een noodboodschap kunnen krijgen, luidt het.

Al de komende maanden zal de aanbesteding met de gsm-operatoren gebeuren. Samen met minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wordt de wet gewijzigd.

Voor de crisiscommunicatie tussen de overheidsdiensten onderling komt er dan weer volgend jaar één beveiligd webportaal, met de naam 'Incident & Crisis Management System'. Dat nationale systeem zal de al bestaande noodsystemen in Antwerpen, Limburg en Luik vervangen.

In zijn beleidsnota kondigt Jambon tot slot ook aan dat België nieuwe 'noodplannen' krijgt. Er komt een 'bijzonder nationaal noodplan terroristische aanslag', dat een algemene respons gaat coördineren bij gelijk welke aanslag.