Huawei werkt aan eigen besturingssysteem

AFP
De Chinese smartphone-gigant Huawei wil een eigen besturingssysteem op de markt brengen. Dat is nodig omdat Huawei de toegang tot de volledige diensten van Android dreigt te verliezen. Volgens nieuwssite TechRadar moet het eigen systeem volgende maand gelanceerd worden.

Het besturingssysteem heeft de codenaam HongMeng. Mogelijk krijgt het de naam Ark OS als het daadwerkelijk op de markt komt. Apps kunnen worden gedownload in de eigen appwinkel van Huawei, de AppGallery. Het besturingssysteem zou niet alleen op smartphones moeten werken, maar ook op computers, tablets, tv's, smartwatches en in auto's.

De Verenigde Staten plaatsten Huawei eerder deze maand op een zwarte lijst. Dat is nog niet van kracht, maar het kan het veel moeilijker maken voor Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met het Chinese bedrijf. Google, eigenaar van Android, besloot om Huawei te degraderen naar de meest eenvoudige versie. Huawei-gebruikers verliezen dan toegang tot de Play Store van Google. Ook zouden ze geen gebruik kunnen maken van Google-apps als Gmail, YouTube en Google Maps.

“Huawei wist dat dit eraan kwam en bereidde zich voor. Het besturingssysteem was in januari 2018 klaar, het was ons plan B”, zegt Alaa Elshimy, directeur van Huawei in het Midden-Oosten, tegen TechRadar. ''We wilden het niet op de markt brengen omdat we goede band met Google en anderen hadden. We wilden de betrekkingen niet verpesten. Nu zijn we klaar om het volgende maand uit te rollen.”
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert Soeloo

  Trump geeft geen zier om Google of Apple. Integendeel. Het zijn bedrijven die actief campagne tegen hem voeten en hun medewerkers wonen in staten die toch altijd naar de Democraten gaan. Dit is een win-win situatie voor hem.

 • Eugene Gysels

  Zal misschien beter werken dan die reclame-android brol.

 • Gilles Standaert

  Mensen toch dit draait niet om Trump, dit is het geld van de amerikaanse tech lobby. moesten ze een andere president hebben dan deed die juist hetzelfde. Alle grote communicatie bedrijven daar hebben jaren lang Huawei hardware geïnstalleerd, omdat het goedkoop was in aankoop en ze dat met forse winst verkochten aan hun klanten. Het zijn de multinationals die de VS besturen.

 • Marcus Camps

  Android is Linux, dit zal niet anders zijn. Een beetje alle drivers aanpassen en ju ! Alle Android paketten zullen rechtstreeks draagbaar zijn naar het nieuwe besturingssysteem. Ontwikkelaars van app's zitten al langer te wachten op een universeel draagbaar platform om niet afhankelijk te zijn van appstore van Google met hun grillen en eisen om iedereen in de pas te laten lopen.

 • Geert Landsman

  Google gaat zijn eigen graf graven als ze bedrijven gaan weren. Er is trouwens al een andere PlayStore waar geweerde applicaties te halen zijn. Zo is F-droid een heel goede waar je apps kan vinden om reclame te weren, iets wat niet mag van Google.