Huawei-topman haalt uit naar Trump: “Zijn voorstel is één grote grap”

Ren Zhengfei.
AFP Ren Zhengfei.
De topman van het Chinese telecomconcern Huawei, Ren Zhengfei, heeft zware kritiek geuit op de Amerikaanse president Donald Trump, na de Amerikaanse sancties tegen Huawei. "Ik zie zijn tweets en vind het belachelijk omdat ze elkaar tegenspreken", aldus Zhengfei  in een interview met het financiële persagentschap Bloomberg.

De topman liet zich uit over een uitspraak van Trump, waaruit bleek dat sancties tegen Huawei ook onderdeel kunnen vormen van een handelsakkoord tussen China en de VS. Ren Zhengfei benadrukt zich af te vragen op welke manier zijn concern betrokken is in de handelsstrijd en noemt het voorstel van Trump "een grote grap".

Handelsconflict

De VS hebben Huawei eerder op een zwarte lijst van bedrijven gezet. Trump haalde daarvoor veiligheidsbezorgdheden over Chinese technologie aan. Maar omdat die beschuldigingen tot dusver niet concreet gemaakt zijn, zien veel experten de sancties in de context van het handelsconflict tussen de VS en China.

Beschuldigingen van diefstal van technologie lacht Ren Zhengfei ook weg in het interview. "We staan voor op de VS. Als we achterop zouden hinken, zou Trump ons niet zo hard moeten aanvallen.”

Geen vergelding

De Huawei-topman toont zich voorts kritisch over de mogelijkheid dat China als vergelding de Amerikaanse Huawei-concurrent Apple in het vizier zou nemen. "Dat zal niet meteen gebeuren. En als het toch zou gebeuren, zal ik de eerste zijn om daartegen te protesteren." 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Heffens

  @jayse abdul: China wordt geleid door een dictatoriale partij waar de bedrijfsleiding kan beschikken over een bijna onuitputtelijk aantal werkkracht met weinig rechten. Soms 12 uur werken 7 dagen op 7 en van de ene dag op de andere ontslagen als de productie afneemt. Het is juist dat heel wat ingenieurs in de hi-tech goed geld verdienen. China besteed 1 à 3% aan sociale zekerheid, Europa gemiddeld 21 à 23%. Wie zei ook weer dat China socialistisch was?

 • jayse abdul

  Sommige mensen leven nog in de jaren stillekes met hun idee over China. Qua technologie zitten zij zeer zeker voor op Europa en ze benen de USA snel bij. Zij hebben in 40 jaar tijd alle extreme armoede in hun land weggewerkt. En in tegenstelling tot België hebben zij al hun klimaatdoelstellingen voor 2020 gehaald. Het is een land dat door ingenieurs geleid werd, en met groot succes. Als ze iets zouden moeten kopiëren van Europa, dan zou het de mensenrechten en persoonlijke vrijheid zijn.

 • Werner Burgerhout

  China, zowel als Japan, is al lang afgestapt van kopieeren en maakt nu zelf top kwaliteit. Goedkopen en beter dan Apple brol.

 • Alan Janssen

  Kijk dat is nog eens uitgaan van je eigen kracht en niet op macht. Sterk Huawei! Huawei zal er sterker uitkomen.

 • Ivan Epis

  Goed gezegt Jan klaar en duidelijke taal!