Huawei Mate 30: indrukwekkend en vernieuwend, maar wat met Google-apps?

De nieuwe Huawei Mate 30
Huawei De nieuwe Huawei Mate 30
Met de net gelanceerde Mate 30 en Mate 30 Pro zet het Chinese merk Huawei de smartphonestrijd ijverig voort. Tijdens de voorstelling van de toestellen in München vielen dan ook enkele straffe nieuwigheden op te tekenen. De vraag die op ieders lippen brandde - wat met de apps en diensten van Google? - daar kregen we dan weer geen antwoord op.

In München stelde de Chinese fabrikant vandaag zijn nieuwe vlaggenschiptelefoon voor: de Huawei Mate 30, een verbeterde en dus ook duurdere upgrade voor de eerder dit jaar gelanceerde P30. Dat is identiek aan vorig jaar, met de Mate 20 en de P20. Huawei volgt daarin, net als grote concurrent Samsung, een dubbele cadans: in het voorjaar lanceren ze hun nieuw toestel dat voor het brede publiek bestemd is, ergens vlak na de zomer volgt dan het meer luxueuze paradepaardje. 

TipBekijk hier de best beoordeelde smartphones van Huawei.

Zeer krachtige specificaties

Qua luxe kan het deze keer bovendien ook echt wel tellen. Om te beginnen is er het display, dat een boog van bijna 90 graden rond het toestel maakt, met een resolutie van 2400 op 1176 pixels én een oledscherm  (oled staat voor organic light emitting diodes; organische deeltjes die de kleurenpracht op het scherm versterken, nvdr). 

De zijkanten van het scherm zijn nu ook aanraakgevoelig en vervangen zo de klassieke knoppen op de zijkant. De batterij heeft maar liefst een capaciteit van 4.500 milliampère - ter vergelijking: de nieuwe iPhone 11 Pro Max heeft een batterij met een capaciteit van 3.969 mAh. Kort gezegd: uitstekend, én met snel laden. En dan is er nog de door Huawei zelf ontwikkelde Kirin 990-processor, die - tenminste volgens Richard Yu, Huawei’s directeur consumentenproducten - véél krachtiger is dan de chips in Apple- en Samsungtoestellen.  

De kwestie Google

Allemaal goed en wel, maar wat iedereen wilde weten: gaan de nieuwe toestellen nu wel of niet nog apps en diensten van Google aanvaarden? Het technologiebedrijf moest immers - op bevel van de Amerikaanse overheid - de banden met Huawei verbreken. EMUI 10, de eigen ‘skin’ van Huawei, gebaseerd op een open versie van Android, zal een zekere continuïteit leveren voor bestaande Android-gebruikers die naar de nieuwe Mate 30 of de tegelijkertijd aangekondigde Mate 30 Pro willen overschakelen. 

Maar of bepaalde Googlediensten die je vindt bij andere Androidsmartphones, zoals Google Play Store (Googles digitale winkel), nog beschikbaar zullen zijn, daar werd met geen woord over gerept. Of misschien toch, maar dan lichtjes cryptisch, bij monde van Walter Ji, Europees directeur van Huawei Consumer Products. Die stelde tijdens de pre-briefing:  “Technologie is alleen waardevol wanneer ze waarde kan toevoegen aan iemands leven. Daarom geloven we in open samenwerking.” Yu had het tijdens de presentatie ook over “verdere investeringen”. De goede verstaander begrijpt: dat ze zowel in dialoog blijven, als - voor het geval dat allemaal geen baat heeft - bezig zijn aan hun eigen besturingssysteem. De vraag blijft: wat ben je ermee als verstokte Androidgebruiker die wil overschakelen naar het nieuwe systeem?

Lees ookIs de toekomst van Huawei onzeker na de breuk met Google?

Ringvormige cameralens

Om nog even terug te koppelen op de specificaties dan maar. De spectaculaire camera bijvoorbeeld. Of camera’s, want er zitten maar liefst vier camera’s achteraan de Mate 30. Anders dan bij voorganger P30, waar de camera’s in een damborddesign werden gepresenteerd, stak Huawei ze in de Mate 30 en Mate 30 Pro achter een ringvormig glasplaatje. Zo lijkt het alsof het toestel één grote lens heeft, maar in realiteit gaat het om een breedhoeklens, een lens met de door Huawei bedachte ‘SuperSensing’-beeldtechnologie, een zoom- en macrolens, en een aparte lens voor laserfocus, zodat de diepte van het beeld kan worden opgenomen. Daarachter zit een beeldsensor die groter is dan die van de iPhone 11 en de Samsung Galaxy S10+. In videomodus kan hij 4k-beelden schieten aan 60 beelden per seconde.

“We moesten het design van een smartphone herdenken”, aldus Yu, meteen een weinig subtiele sneer naar de nieuwe iPhone 11, die bij de lancering twee weken geleden alom geridiculiseerd werd omwille van de positie van zijn drie fotolenzen achteraan.

(lees verder onder de foto)

4-dubbele camera onder glas - Huawei Mate 30
Huawei 4-dubbele camera onder glas - Huawei Mate 30

Pro-versie

Net als zijn voorgangers heeft de Mate 30 ook een Pro-versie. Die heeft onder meer twee camerasensoren achter de lenzen zitten, die elkaar bijstaan in het registreren van het beeld. Er werd nog eens gehamerd op het zogenaamde bokeh-effect (voorgrond scherp, achtergrond wazig), dat vergelijkbaar is met datgene dat fotografen met een spiegelreflexcamera voor elkaar krijgen. Ook beschikt de Pro-versie volgens Huawei over superieure beeldstabiliseringstechnologie. 

De Mate 30 Pro kost € 1.100, terwijl de Mate 30 vanaf € 799 in de winkel zal liggen. Een speciale versie van de Mate 30 Pro, samen ontworpen met het Duitse design-instituut Porsche Design, gaat zelfs boven de € 2.000. Zeker dat laatste is een nieuwe stap in het constante opbod naar duurdere smartphones. Maar volgens Yu zijn consumenten niet te beroerd om geld neer te tellen voor een nieuw toestel. “Het aantal smartphones die we het afgelopen jaar verkochten ging met 26 procent omhoog. De omzet die we genereerden uit smartphones steeg met 44 procent. Consumenten grijpen dus meer en meer naar premiumtoestellen.” Huawei België bevestigt tenslotte dat de toestellen sowieso dit jaar nog in België op de markt komen, maar de exacte datum werd nog niet meegedeeld.

TipBekijk hier de best beoordeelde Huawei-toestellen van het moment.

Lees ook:

Xiaomi Mi 9T Pro - Spirituele opvolger van de Pocophone

Waarom de software in smartphones niet veel langer dan drie jaar meegaat

Dit zijn de beste smartphones per prijsklasse
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • thomas bruyninckx

  Waardeloos zonder ecosysteem. Ze snappen het echt niet bij Samsung en gauwdief. Steek meer tijd in jullie ecosysteem ipv design dat 9/10 totaal geen meerwaarde biedt naar functionaliteit toe. Updates? Misschien 2-3 jaar voor de top modellen(daartegen is 8/10 reeds versleten met tal van mankementen). Dus nog veel te leren. Kracht van de chip? Laten we de benchmarks afwachten.

 • Jan Willems

  En Apple zou dus duur zijn ?

 • Philippe Corthout

  Patrick Voet, apps worden sowieso aangepast eens het 5g netwerk hier is. Zijn zaken die eigenlijk van geen belang hebben aangezien ze vooral geoptimaliseerd worden aan het os en de hardware. Dat devs geld moeten betalen aan Apple of Google is al zo sinds het begin. Voor devs sowieso makkelijker om apps in dergelijke catalogus te plaatsen dan dat je als gebruiker elke dev zelf moet gaan opzoeken... Apps zijn er om te blijven... net door het gemak en de integratie met het OS.

 • Dirk Wirix

  Indrukwekkende smartphone. Ik heb momenteel de Huawei P20 pro. Batterij gaat meer dan 1 dag mee, camera is top. Deze Mate 30 pro laat ik passeren. Volgend jaar ga ik voor de p40.

 • Patrick Voet

  De meeste google services en apps hebben een browser versie. Het zijn derde partij apps die je niet meer kan installeren via de playstore. De toekomst van die apps is trouwens ten dode opgeschreven. Eens 5G uitgerold is, zijn browser versies van apps even snel of sneller. Momenteel staan app ontwikkelaars inkomsten af aan Google, eens ze een 5G browser versie kunnen aanbieden hebben ze de Play store niet meer nodig.