Huawei: “Besturingssysteem zal ten laatste volgende lente uitgerold worden”

AFP
De Chinese smartphonefabrikant Huawei zal volgens een van de toplui ten laatste volgend jaar in de lente een eigen besturingssysteem uitrollen. Het bedrijf viel deze week terug tot een beperkte toegang tot het mobiele Android-besturingssysteem van Google nu het op een Amerikaanse lijst met verdachte bedrijven beland is.

Yu Chengdong, de topman van Huawei's consumentendivisie, zei gisteren dat binnenkort een besturingssysteem niet alleen voor smartphones, maar ook voor computers, tablets, televisies, auto's en 'smartwear' van Huawei beschikbaar zal zijn. Dat systeem zal dan ten vroegste deze herfst en ten laatste volgend jaar in de lente uitgerold worden, zegt hij in een artikel dat het Chinese medium Phoenix iFeng Tech dinsdagavond publiceerde. De software zal volgens Yu Chengdon ook compatibel zijn met Android-apps.

Handelsembargo’s 

De man zei in maart nog aan het Duitse Die Welt dat zijn bedrijf aan een eigen besturingssysteem werkt voor het geval dat Amerikaanse technologiebedrijven omwille van handelsembargo's niet meer zouden kunnen leveren aan Huawei. Hij sprak toen van een "plan B" en prefereerde de systemen van Google en Microsoft (Windows).

Huawei, de op een na grootste smartphoneproducent ter wereld, sleutelt al sinds 2012 aan een eigen besturingssysteem. Met de toenemende handelsoorlog lijken die plannen plots veel belangrijker te worden. Het ministerie van Handel in Washington zette Huawei op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven niet meer aan hen kunnen verkopen, zonder toestemming van de overheid. Er is wel een tijdelijke versoepeling van die maatregel gedurende 90 dagen. hierdoor zal Google de komende drie maanden wel nog updates, apps etc kunnen voorzien aan de huidige gebruikers. Maar voor nieuwe Huawei-apparaten geldt dit niet.

In de Verenigde Staten is er angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • georges friant

  volgende lente, word wel heel krap of het zou zo goed als klaar moeten zijn.

 • Ronny Biesen

  Voila, dat is de reactie. En China zal zeker Android niet aan hun hart laten komen.

 • frans hertens

  De V.S. gaan meer dan 50 jaar terug in de tijd, toen zagen achter iedere boom of struikgewas communisten die aan het spioneren waren.

 • Alan Janssen

  En wat denk je wat de andere Chinese merken dan als OS gaan gebruiken.... Google kan zomaar even 50% van hun licenties verliezen.... Samsung ziet mss ook de bui hangen, zij hebben al een OS zo goed als klaar liggen, misschien is nu het moment om samen met de Chinezen ervoor te gaan....karma is a bitch!

 • Wilfried Vandenbussche

  Europa zou zich ook best minder tot niet afhankelijk van de VS maken. Trouwens hoe zit dat met de ontwikkeling van Galileo? Wanneer Donald het in zijn hoofd haalt om hun (= militaire) GPS-systeem ontoegankelijk te maken, zullen velen hun weg niet meer vinden.