Huawei Ascend P7 blinkt vooral uit in zijn selfies

Huawei
Met zijn 'binnencamera' van 8 megapixel en zijn talloze cosmetische fotobewerkingsopties is de Ascend P7 van Huawei, die de Chinese fabrikant in de markt wil zetten als een grote concurrent voor Apples iPhone en Samsungs Galaxy S-reeks, de ideale smartphone voor de 'selfie-generatie'. Maar de camera is helaas de enige uitschieter: daaronder steekt een potente, maar weinig verrassende 'high-end'-smartphone.

Toen de strijd om de smartphonemarkt nog tussen Apples iPhone en al de rest ging, knalden concurrerende fabrikanten - waaronder toen ook nog Samsung - heel wat nutteloze features bij in hun toestellen, gewoon om dingen te hebben die de concurrentie niet had. Maar voor zijn Ascend P7-smartphone, die na de geslaagde charge van Samsungs Galaxy S-reeks een tweede smartphonetype is dat met de grote jongens wil meedoen, deed het Chinese Huawei niet mee met die feature-overkill: over de hele lijn is het een smartphone die gewoon de huidige standaard voor high-end-modellen volgt. Op één ding na dan: de binnencamera, die traditioneel vooral wordt gebruikt voor videochat en waarvoor de meeste fabrikanten dus minder veeleisend zijn, is bijzonder krachtig.

We zijn ondertussen namelijk het 'selfie'-tijdperk binnengetreden, zo sloofde Huawei zich tijdens de voorstelling van het toestel vorige week nogal uit om te vertellen, en dat vraagt om een betere camera waarmee kopfotootjes kunnen worden genomen. Daarom dus dat de binnenste camera een beeldkwaliteit van 8 megapixel kan leveren, evenveel als de hoofdcamera in heel wat andere smartphones uit dit hogere segment. En daar stopt het niet mee: de Huawei Ascend P7 heeft blijkbaar als hoofddoel om nooit meer selfies te nemen waar de zelffotograaf onflatterend opstaat, want na het nemen van het beeld kunnen er dozijnen cosmetische aanpassingen worden gedaan, waaronder het wegwerken van een dubbele kin en het groter of kleiner maken van de ogen. Vaak geeft dat, zoals ondergetekende meermaals probeerde, zelfs een griezelig steriel resultaat, maar er is een hele generatie van gebruikers (meestal vrouwelijk, en ergens tussen 16 en 30) die wellicht op dit soort toestel zaten te wachten.

Huawei

Huawei investeerde heftig in die camera en de fotofuncties in zijn apparaat, en hamert er ook stevig op in zijn communicatie over de Ascend P7, maar het spreekt in het voordeel van het bedrijf dat het daarvoor niet beknibbelde op andere functies in het ding. De software waarop de smartphone draait is Androids recentste KitKat-versie, en Huawei maakte de sensibele beslissing om geen eigen hiërarchie in de apps te leggen: ze komen in principe gewoon los naast en boven elkaar op het scherm te staan, maar de gebruiker kan ze wel zelf indelen. Beter dan een rode lijn die wordt opgedrongen door de fabrikant, een bedje waarin de Androidversies in heel wat concurrerende smartphones ziek liggen. Ook de hoofdcamera is, met zijn 13 megapixel, precies in lijn met wat gebruikers verwachten van een betere smartphone, en ook de 1.920 x 1.080 pixel-resolutie van het scherm is marktconform. De responstijd van het aanraakscherm liet voor ondergetekende wel wat te wensen over, bijvoorbeeld bij surfen over het internet of het gebruik van het virtuele toetsenbord.

Huawei

Zowat alles is dus precies zoals het hoort voor een betere Androidsmartphone, het segment waarop Huawei mikt met zijn Ascend P7, maar verrassen doet het toestel nauwelijks. Ook niet met zijn design: het is een vederlicht (124 gram) en flinterdun toestel (6,5 millimeter) voor de kracht die het moet torsen, maar de vooral uit glas bestaande behuizing lijkt - op de stoere hoeken na - wel héél erg op die van concurrerende smartphones. Alleen met die binnencamera en de prijs - een voor dit segment niet te royale 449 euro - zet het toestel zich écht af tegen de rest.