Houseparty is geruchten over hacks beu: 1 miljoen dollar voor bewijs van 'lastercampagne’

Houseparty
EPA Houseparty
De in coronatijden populaire videochatapp Houseparty looft naar eigen zeggen een bedrag van één miljoen dollar (ruim 910.000 euro) uit aan de persoon die kan aantonen dat er een ‘lastercampagne’ is opgezet tegen de app. Epic Games, de eigenaar van Houseparty, wordt op sociale media beschuldigd van het hacken van accounts van Netflix- en Spotify-gebruikers.

Houseparty omschrijft zichzelf als een ‘social video app’. Gebruikers kunnen beeldbellen met acht mensen tegelijk en spelletjes met elkaar spelen. Vooral het gebruiksgemak van de app is opvallend; gebruikers die zien dat twee of meer van hun vrienden aan het videochatten zijn, kunnen meteen in het gesprek springen.

Volgens verschillende Britse tabloids, waaronder
The Sun en Mirror Online, beweren veel gebruikers van Houseparty dat ze door de app ‘gehackt’ zijn. Ze waarschuwen op Twitter en Facebook dat hun telefoons werden overgenomen nadat ze Houseparty hadden geïnstalleerd. Vervolgens zouden bankrekeningen zijn ingezien en zou voor sommigen de toegang tot Netflix en Spotify zijn ontzegd. Zulke berichten doen ook de ronde op WhatsApp. Hard bewijsmateriaal voor de link tussen zulke hacks en het installeren van Houseparty lijkt te ontbreken. 

Ontkenning

Houseparty, sinds vorig jaar in handen van Epic Games, de maker van de game Fortnite, ontkent na onderzoek alle aantijgingen. “Alle accounts zijn veilig. Onze dienst is veilig, is nooit gesaboteerd en verzamelt geen wachtwoorden voor andere sites”, laat een woordvoerder op Twitter weten. 

Het is niet duidelijk waar de klachten dan vandaan komen. De kans bestaat dat gedupeerden dezelfde wachtwoorden voor meerdere diensten gebruiken. In dat geval is het een koud kunstje voor cybercriminelen om toegang tot meerdere accounts te krijgen: als ze één keer de inloggegevens van een gebruiker kunnen stelen, dan bemachtigen ze alle accounts. 

“Als algemene regel stellen we voor dat alle gebruikers unieke wachtwoorden kiezen bij het aanmaken van online accounts op elk platform”, aldus Houseparty.

Virtuele etentjes

Houseparty geeft geen toegang tot apps van derden zoals Netflix of Spotify, maar vraagt ​​wel om toegang tot contacten van gebruikers op Facebook en Snapchat, om die contacten ook in Houseparty toe te voegen. In de afgelopen weken heeft de videochatapp er wereldwijd miljoenen gebruikers bij gekregen, hoewel precieze cijfers moeilijk te achterhalen zijn. 

Op internet gaan verhalen rond over Housepartygebruikers die de app zelfs inzetten bij virtuele etentjes. Ze weten die te organiseren met verscheidene mensen of koppels in één chatruimte.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.